Ankara merkezli "Bylock" operasyonunda 235 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Polisler arasında emniyet amirleri de var. Ankara merkezli 13 ilde düzenlenen operasyonda, FETÖ'nün haberleşme programı ByLock'u kullandıkları gerekçesiyle haklarında yakalama kararı çıkartılan 147'si amir rütbesinde 215 emniyet mensubundan 30'u gözaltına alındı. Peki FETÖ’cülerin kullandığı Bylock nedir? İşte cevabı
FETÖ’cülerin kullandığı Bylock nedir?
Telefon uygulaması Bylcok, arkadaşlarınızla kriptografik güvenli bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar. Uygulama güvenliği sağlanması için askeri seviyede şifreleme kullanılır. Arkadaşlarınızla iletişim kurarken uygulama güvenliğini sağlamak için askeri seviyede şifreleme kullanır.
Bylock'ı herkes kullanabilir mi?
By Lock, paylaşımların kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllı telefon uygulaması. Herkesin kullanabileceği bir program değil. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı adlarını bilmesi ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.
Bylock'ı kim geliştirdi?
FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı ByLock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.
Bylock ne zaman tespit edildi?
FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. FETÖ'nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu. MİT'in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi.
Bylock kayıtları nerede?
Örgütün ByLock yazışmalarının deşifre olmasının ardından uygulamanın kaydına da ulaşıldı. By Lock'un ABD'de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Sahibi görünenin tabela bir şirket olduğu, arkasında ise örgütten bazı isimlerin bulunduğu belirlendi.
Bylock sunucuları hangi ülkede bulunuyor?
ByLock'un sunucusu ise Litvanya'da çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016'da sonuç verdi. Litvanya'daki sunucuya giren MİT, ByLock verilerini Türkiye'ye aktarmayı başardı. Yapılan analizde ByLock'ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta belirlendi