1
Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, FETÖ/PDY terör örgütü tarafından 15-16 Temmuz 2016 tarihinde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edildiği ve ayrıca Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunulduğu belirtildi.
Aziz milletin feraseti, başta emniyet kuvvetlerinin ve diğer tüm kamu kurumlarının fedakarca canı pahasına mücadelesi ile söz konusu girişimin bertaraf edildiği, bu girişimle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar yürütüldüğünün anlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Soruşturmalar iki ana hat üzerinden yürütülmektedir. Birincisi söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup, Türk Ceza Kanununun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz 2016 tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında ’Silahlı Örgüt’ olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. İkinci soruşturmalar ise söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup Türk Ceza Kanununun 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir."
267 ŞÜPHELİ HAKKINDA İŞLEM
Bugüne kadar Karabük il genelinde toplam 267 şüpheli hakkında FETÖ/PDY isimli örgüte üyelik iddiasıyla adli işlem yapıldığının da vurgulandığı açıklamada, "Bunlardan 119’unun tutuklandığı,107’sinin adli kontrol altına alındığı, 6’sının serbest bırakıldığı, 7’sinin firari olup haklarında yakalama emri çıkartıldığı, 28’inin ise halen işlemlerinin devam ettiği anlaşılmıştır. Gerek mevcut soruşturmalar ve gerekse yapılacak yeni soruşturmalar Anayasa’mızda belirlenen ’Hukuk Devleti’ ilkesi ışığında mevcut mevzuata uygun bir şekilde hassasiyet ve titizlikle yürütülmekte ve yürütülecektir. Bu bağlamda, özellikle Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edilmektedir." ifadelerine yer verildi.
ETKİN PİŞMANLIK HÜKMÜ UYGULANACAK
"Türk Ceza Kanununun 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollaması ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır" denilen açıklama şöyle devam etti:
"Dolayısıyla Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri içinde uygulanması söz konusu olacaktır. Nitekim, FETÖ/PDY’nin 15-16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılabilecektir.Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir.Türk Ceza Kanununun 221/2-3-4 madde ve fıkraları çerçevesinde, pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağladıklarının, mahkemece kabul ve takdir edilmesi halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacağı ya da yakalanması sonrasında verdiği bu tür bilgiler nedeniyle ceza indirimi yapılacağı yönünde düzenleme bulunmaktadır. Yukarıda anlatıldığı şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanununun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde yardımcı olunacaktır." AA