FETÖ medyasında 'Şirinler Köyü' yalanı

Bugün Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak da 29 Ekim 2015 tarihli yazısında bilirkişinin kararda ''Şirinler Köyü'' terimini bilmediği için ''Şirinler Köyünde toplanıyorlardı'' diye yazdığını ifade etti.

1

Zaman Gazetesi 28 Ekim 2015 tarihli haberinde, İpek Holding’e atanan kayyum kararında Ankara Sulh Ceza Hakimliği'nin dayanak aldığı bilirkişi raporunu bile tam anlamadığını iddia etti. Haberde Ankara Savcısı Musa Yücel’in çizgi film kahramanı “Şirinler”den suç icat ettiği, bir ekonomi terimi olan “smurf village” yani “şirinler köyü”nün bir Ankara’da bir buluşma yeri sandığı iddia edildi.

Meydan Gazetesi de 29 Ekim 2015 tarihli haberinde Zaman'ın iddiasını tekrarlayarak savcının "Şirinler Köyü" terimini anlamadan suç icat ettiğini ileri sürdü. Sözcü gazetesi de 26 Ekim 2015 tarihli haberinde "Şirinler köyü adresinde toplandıkları" ifadesini kullandı.

GERÇEKTE İSE ŞİRİNLER KÖYÜ...

Gerçekte ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) "Şirket yönetimi için kayyum tayini" başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen karar öncesinde başsavcılık, mahkemeye bir talep yazısı yazarak bilirkişileri görevlendirdi. Bu bilirkişilerin hazırladığı raporda, İpek Grubu şirketleri için "Ortaklıklardaki kişilerin neredeyse tüm şirketlere hakim aynı kişilerden oluştuğu, kurumların aynı adreste oldukları, farklı adreslerdekilerinse Ankara Yenimahalle merkezindeki Smurfs Village yani Şirinler Köyü yönteminin uygulandığı adreste toplandıkları" saptaması yapıldı. Dolayısıyla Şirinler Köyü teriminin kendisi raporda bir adres olarak değil, Şirinler Köyü yönteminin kendisine atıf yapılarak kullanıldı. Bahsedilen adres de "Şirinler Köyü" yönteminin uygulandığı adresti. Uygulanan kayyum kararı da bu rapora dayanarak uygulandı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA AÇIKLADI

Bilirkişinin hazırladığı raporda şu açıklamalara yer verildi:

Çok önemli muhasebe sahtecilikleri ve hilelerin yapıldığı, kayıt dışı parasal girdinin organize şekilde bu kurumlarda olduğu" ifade edilen raporda "çok yoğun ve fazla Smurfs Village (Şirinler Köyü) para hareketliliği olduğu, mali iz takibini kaldıracak şekilde iç içe geçmiş kurumsal belge hareketliliğinin olduğu ve bağış ve yardımlara dair hiçbir somut belge, dayanak ve uygunluğun olmadığı danışmanlık hizmetleri için gider pusulası düzenlenmek suretiyle para çıkışları yapıldığı, peçeleme ve muvazaa marifetiyle birçok işlem tesis edildiği ve örtülü kazanç sağlandığı, Vergi İdaresi vergi teknik raporlarının düzenlenmediği, sermaye piyasasını ilgilendiren hususlarda, ilgili kurulun hareket etmediği, MASAK'ın çalışma alanı kapsamında birçok karapara aklama eyleminin varlığının tespit edildiği, örgütsel amaçlara ulaşabilmek için muhalif kişilerle ilgili bilgi ve doküman hazırlandığı, tehdit unsuru olabilecek şahıs veya kurumlar için yazışmalar yapıldığı tespit edilmiştir.

Dolayısıyla Zaman ve Nazlı Ilıcak'ın savcının şirinler köyü ifadesini anlamadığı ile ilgili iddiaları gerçeği yansıtmamakta.