Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, FETÖ’cü olduğu öne sürülen şüpheli hakkındaki iddianameyi örgüt hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olup olmadığı araştırılmadığı gerekçesiyle iade etmesi hukukçuların tepkisini çekti.
Mahkemenin, 20 Eylül 2016’da oybirliğiyle aldığı kararda iddianamede “örgütün kurucuları, amacı, stratejisi ve eylemlerinin neler olduğuna dair bilgi bulunmaması” gerekçe gösterdi. Örgütün eylemlerini soran mahkeme, iade kararını, örgütün kuruluş amacı hakkında BMGK ve Bakanlar Kurulu kararı olup olmadığının araştırılmamasına da dayandırdı. Şüphelinin ByLock kaydının bulunduğu ancak görüşme içeriklerinin tespit edilmemesini iade gerekçesi saydı.
CİDDİYETSİZLİK
- Prof. Dr. Adem Sözüer (İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı): BM Güvenlik Konseyi, Türkiye’deki bir soruşturma organı değildir. Türkiye’deki bir mahkemenin, örgütün amacı ya da kuruluşu hakkında BM Güvenlik Konseyi Kararını istemesi son derece ciddiyetsiz bir tutumdur. BM Güvenlik Konseyi, Bakanlar Kurulu kararı istemek, en hafif tabirle konuyu sulandırmaktır.
‘GÜNAYDIN’ DERLER
- Prof. Dr. Ersan Şen (İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi): Örgütün kuruluşu, kurucuları, amacı, stratejisi vesaire bunlar geride kaldı. Bir kişiyi PKK’lı olmakla suçluyorsunuz. Örgütün tarihçesini amacını mı yazarsınız? Bu da onun gibi. Bu örgüt var mı yok mu artık bunu mu tartışacağız. Geçmiş mesele. Üzerine suç atılı kişinin örgütle ilişkisi ortaya konulmalı, ama bu örgütün varlığı, kurucusu falan... ‘Günaydın’ derler adama.”
- Mehmet Sarı (Hukukçular Derneği Başkanı): Türkiye’deki soruşturmaya ilişkin uluslararası mekanizmanın devreye girmesi isteniyor. Buna ilk kez şahit oluyorum. Kararı verenlerin iyi niyetli olduklarını düşünmek çok zor. Gündemi Türkiye dışına taşıma gayreti var.