Albayrak, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullah Gülen hakkındaki soruşturması kapsamında gönderilen talimatların yerine getirilmesini engellemek için emniyet müdürlüklerine "baskı ve tehdit" içeren dilekçeler vererek, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "görevi yaptırmamak için direnme" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarını işlemekten yargılanıyordu.
Mahkeme, dava sonucunda Albayrak'ın "görevi kötüye kullanmak" suçunu işlediğine hükmetti. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Görevi kötüye kullanmak" başlıklı 257. maddesi, bu suçu işleyen kişilerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağını düzenliyor.
Mahkeme Albayrak'a, "suçun işleniş şekli, kastının yoğunluğu, suç konusunun önem ve değerini" dikkate alarak, üst sınırdan 2 yıl ceza verdi ve takdiri indirim uygulamadı.
Ayrıca Albayrak hakkında FETÖ/PDY üyeliği suçundan gereğinin takdiri için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulması kararlaştırıldı.
- İddianame
İddianamede Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullah Gülen hakkındaki soruşturma kapsamında 2014'te emniyet birimlerine talimatlar verdiği belirtiliyor.
Albayrak'ın da bunların yerine getirilmesini engellemek için 9 Temmuz 2014'te emniyet müdürlüklerine, "kolluğun, hizmet hareketine yönelik rapor hazırlayıp savcılığa sunmasının mevzuata aykırı olduğu, hukuka aykırı operasyon talimatının uygulanmaması, iade edilmesi, bu talimatları uygulayan sorumlular hakkında suç soruşturması yapılarak, yargılanmaları" konusunda dilekçeler gönderdiği kaydedilen iddianamede, Albayrak'ın, "kolluk görevlileri üzerinde baskı ve tehdit oluşturmak suretiyle, soruşturmayı engellemeye ve Gülen lehine etkileyeme çalıştığı" ifade ediliyordu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik açtığı FETÖ soruşturması kapsamında Albayrak "şüpheli" olarak bulunuyor. Emniyet güçleri, Albayrak'ın yurt dışına kaçtığını belirlemişti.AA