Faz-3 eylülde başlıyor

Yerli aşıda Faz 3 eylülde başlıyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, VLP temelli yerli korona aşısının eylül ortasında Faz 3 çalışmalarına başlayacağını belirtti. Mandal, “Yıl sonunda kullanıma hazır olacak” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid-19 aşısında gelinen noktayı katıldığı televizyon programında anlattı. Yenilikçi aşı adayları arasında yaygın kullanıma en yakın olan aşı adayının VLP aşı adayı olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, şu ifadeleri kullandı:

FAZ 2 AĞUSTOS'TA BİTECEK

"Bugün itibariyle Faz 2 çalışmasının 1. dozu tamamlanmıştı, 2 dozunda da da 170 gönüllüye ulaşıldı. 330 gönüllümüzün tümü 1. dozunu oldu. 2. dozda da 170 sayısı bugün aşılmış olacak. Bugüne kadar geldiğimiz aşamada herhangi bir yan etki görülmedi. VLP aşımız, hem Çin'deki Vuhan hem de İngiliz varyantına karşı Faz 2'de şu an kullanılıyor. Faz 2 için 4 Ağustos tarihinde aşılama süreci tamamlanmış olacak."

YIL SONUNDA KULLANIMDA

"Eylül ayı ortasında Faz 3'e başlamayı hedefliyoruz. Hocalarımız, Faz 3'te delta varyantına karşı tasarlanma noktasında gece gündüz çalışıyor. Faz 3 çalışmaları için ağustos-eylül aylarında demiştik. Bu süreç bir araştırma çalışması. Yıl sonunda Faz 3 çalışmamızı başarıyla tamamlayıp, bunu kitlesel kullanıma hazır hale getirmeye çalışacağız. Aşıyı ithal edebiliyoruz ama yerli aşıya ihtiyaç var. Pandeminin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. VLP aşı adayımızın bir özelliği de varyantlara karşı hızlı bir şekilde uyarlanabilen bir teknolojiye sahip olması."