Fatura başkan yardımcısına

Van'da ‘halk iradesi' çağrısı yapan CHP'nin, Saray'da DEM adayı için itirazda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından fatura İlçe Başkan Yardımcısı Arslan'a kesildi.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itirazla geri alınmasının ardından, YSK önceki gün Zeydan'ın mazbatasını iade etti. Mazbata krizinde Van'a heyet gönderen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Yaşananlar Van halkına pusu kurmaktır" dedi, halk iradesine vurgu yaptı. Ancak aynı gün, CHP'nin DEM'li Davut Acar için Saray İlçe Seçim Kurulu'na "Terör davasında yargılanıp yargılanmadığı araştırılsın ve mazbatası iptal edilsin" başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Başvuruyu yapan Saray İlçe Başkan Yardımcısı Yasin Arslan dilekçesinde "Söz konusu seçim sonuçlarında rakip parti (DEM Parti) adayı Davut Acar'ın seçilmesi önünde engel teşkil edebilecek terörle ilişkili davalarda yargılanıp-yargılanmadığı, yargılanmış ise memnu haklarında mahrum bırakılıp bırakılmadığı, devlet memuru vasıflarının taşıyıp taşımadığı hususlarında araştırmaların yapılarak bu durum söz konusu ise mazbatasının iptalinin bilgilerinize arz ederim" diye yazdı.

'BİZDEN HABERSİZ YAPILMIŞ'

CHP, faturayı başvuruyu yapan Saray İlçe Başkan Yardımcısı Yasin Arslan'a keserek ihraç kararı aldı. CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, "Başvuru bizden habersiz yapılmış. Bizim tasvip edeceğimiz bir durum değil. Yönetim kurulu olarak toplanacağız ve ihraç edeceğiz. Kayyım siyasetini eleştirirken bunu kabul edemeyiz" dedi.

HSK'DAN MAHKEMEYE 'İADE' İNCELEMESİ

Hakimler ve Savcılar Kurulu, DEM Parti Van Büyükşehir Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı. "Örgüt propagandası yapmak" ve "örgüte yardım etmek"ten hapis yatan Zeydan seçilme hakkını da içeren memnu haklarının iadesi için başvuruda bulunmuş, bu talep Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 Nisan 2023'te kabul edilmişti. Ancak 29 Mart'ta Adalet Bakanlığı itiraz etmişti. Mahkeme, memnu hakların iadesi kararını iptal etmişti.