Fatih'e selam olsun! Karar, Meclis'te ayakta alkışlandı

Ayasofya'nın ibadete açılması kararının Meclis'te okunmasının ardından milletvekilleri tarihi kararı ayakta alkışladı. Kabine üyeleri, siyasiler yayınladıkları mesajlarla duygu ve düşüncelerini paylaştı.

TBMM’de Cumhurbaşkanlığı Ayasofya kararnamesi okundu. Milletvekilleri büyük bir coşku ve sevinçle ayakta alkışladılar. AK Partili Mahir Ünal, “Gazi meclisimizde büyük bir coşku yaşandı. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin” diyerek fotoğraf paylaştı.

Tarihi kararın ardından Meclis’te çok sayıda mesaj yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı kararına okuyan TBMM Başkanvekili Celal Adan: “Ayasofya sizin değildir diyenlere karşı TBMM’de yüreğimizi tam ortaya koyarak ‘Bizimdir’ diyoruz.” AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: “Söyleyeceğim tek şey, hamdolsun.”

Kararla ilgili kabine üyeleri, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik hayırlı olsun mesajlarını paylaştı.

MÜHÜR VURULDU

Altun paylaşımında “Hayırlı uğurlu olsun. Allah sizi başımızdan eksik etmesin Sayın Cumhurbaşkanım” ifadelerini kullandı.

Kalın, “Fatih’e ve ecdada selam olsun” notunu düştü. AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş da “Elhamdülillah, bu kararla bu topraklara milletimizin mührü bir kez daha vurulmuştur” mesajını paylaştı. AK Parti Sözcüsü Çelik ise “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” vurgusunu yaparak, “Cumhurbaşkanımızın dirayeti ile bu topraklar bir özlemine daha kavuştu” ifadelerine yer verdi.

HAYIRLI OLSUN

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: “Hamdolsun. Çağ kapatıp, yeni bir çağ açan Sultan Fatih’in emanetine sahip çıkmak için gecelerini Ayasofya avlusunda, secdelerde geçirmiş bir neslin bayramıdır bugün. Teşekkürler Cumhurbaşkanım.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Dünya mirası Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi korunmaya devam edilecektir.” Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesaplarından Cumhurbaşkanı Kararı’nı paylaştı.

Emine Erdoğan’dan “Ayasofya” paylaşımı: “Fatih Sultan Mehmed Han’ın emaneti Ayasofya Camisi’nin yeniden ibadete açılmış olmasından büyük memnuniyet duydum. Hamdolsun! Camilerimizin safları, aklı, kalbi, ruhu tertemiz müminlerle dolsun! İnsanlık mirasının bu müstesna eserini göz bebeğimiz gibi korumaya devam edeceğiz.”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Şimdi bize düşen ulu bir cami olarak Ayasofya’nın ifade ettiği manaları yeryüzüne egemen kılmak için daha büyük bir inanç, azim, heyecan ve özveriyle çalışmaktır.”

ZİNCİRLER KIRILDI AYASOFYA AÇILDI

TBMM Başkanı Şentop, Ayasofya kararının ardından, “Ayasofya’nın ibadete açılması tarihi karar” açıklamasında bulundu. Şentop, “Zincirler Kırılsın Ayasofya Açılsın” bizim gençliğimizin en önemli sloganlarından biriydi. O dönemlerin gençlik liderlerinden sayın Cumhurbaşkanımız o yıllarda da büyük gayret gerçekleştiren biriydi. Onun Cumhurbaşkanlığı’nda Ayasofya kararı anlamlı” dedi.  

İRADE MİLLETİN KARAR HUKUKUN 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ayasofya Camisi’nin Türk milletinin mukaddes bir emaneti, mazisi İstanbul’un fethine kadar dayanan kutlu bir mabedi olduğunu belirtti. Bahçeli, Erdoğan’a teşekkür ettiği açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ayasofya’nın kapıları hamdolsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır. Nitekim bugün tarihi bir gün olarak tezahür etmiştir. İrade milletin, karar hukukundur.”