Fatih Belediyesi yaptı İmamoğlu sahiplendi

Fatih Belediyesi, Balat'ta 1 yıl önce 1203 yapının dış cephe yenilemesi için proje başlattı, 620 bina restore edildi. İBB Başkanı İmamoğlu ise projeyi sahiplendi.

DURSUN TOPÇU 

İstanbul'da Fatih denilince Balat Mahallesi, Balat denilince de akla ilk gelen, Ayvansaray Mahallesi (Lonca), Küçük Mustafa Paşa ve Kiremit Caddesi olur. Fatih Belediyesi, bu tarihi dokuyu içindekilerle korumayı hedefleyen iyileştirme projeleri başlattı. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, 6 Kasım 2021'de Twitter'da fotoğraflarıyla projeyi duyurdu. Bu kapsamda yapı cephelerindeki niteliksiz eklentiler kaldırıldı, kapı ve cam üstü tenteler için çalışma yapıldı, kablolar için kanallar açıldı, saçak ve klima dış üniteleri belirli bir düzene alınarak çanak antenler çatılara taşındı. Bu arada lazer tarama yöntemi ile bina cephe rölöveleri hazırlandı. Ardından yapıların cephe temizlikleri ve boya işlemleri yapılarak, reklam panosu, tabelaların malzeme, doku, renk ve ölçüleri tabela yönetmeliğine göre yeniden düzenlendi. Haliç Kıyısı, Ayvansaray, Küçük Mustafa Paşa ve Kiremit Caddesi'nde belirlenen 1203 yapının 620'sinde uygulama 1 yılda bitti.

Bölgede yaşayanlar, Başkan Turan'ın tamamladığı projelere gerek yüz yüze gerekse astıkları pankartlarla teşekkür etti.

PROJE BİTİNCE PAYLAŞTI

Ancak İBB Başkanı İmamoğlu, Fatih Belediyesi'nin Balat'ın çehresini değiştiren projeyi Twitter'da "Yıllardır kötü durumda olan Fener Balat Evleri'ni restore edip sanat merkezine dönüştürdük" cümlesiyle sahiplenmeye kalkıştı. Üstelik projeyi sahiplenmek için sokaklara pankartlar bile astı. Bölge halkı şaşkına döndü. İBB'nin Balat Fener Evleri'ni değil, Bizans tonozlarını restore ettiği ifade edildi.