Faciaya uykuda yakalandılar

ACT Havayolları'na ait Türk kargo uçağı, Bişkek'te düştü. Kazada iki Türk pilot, bir yükleme uzmanı ve teknisyenle uçağın üzerine düştüğü binalardaki 33 kişi öldü.

Süleyman ŞEN

ACT Havayolları’na ait Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e iniş sırasında, Türkiye saatiyle 04.45'te düştü. Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanı Melih Aslan ile Teknisyen İhsan Koca ve binalarda yaşayanlar dâhil 37 kişi hayatını kaybetti. 8 kişi yaralandı, 45 evde hasar meydana geldi. 

Kule yanlış mı yönlendirdi?

Önceki gün Atatürk Havalimanı’ndan kalkan Jumbo Jet tipi uçak önce Astana’ya, oradan da Hong Kong’a uçtu. Bişkek’te yakıt ikmali yaptıktan sonra İstanbul’a gelmesi planlanan uçağın, TK-6492 sefer sayısıyla THY’nin kargosunu taşıdığı açıklandı. Bu arada uçağın, kulenin yanlış yönlendirmesiyle düştüğü de iddia edildi. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, düşen uçağın THY’ye ait Turkish Cargo uçağı olmadığını belirtti. Kırgızistan'da facia nedeniyle dün bir günlük ulusal yas ilan edildi.

Kazanın sebebi teknik değil

ACT Havayolları'ndan kazayla ilgili şu açıklama yapıldı: Kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenler yol açmamıştır. Kaza-kırım raporunun hazırlanması için Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Kırgızistan Büyükelçiliğimiz, Havalimanı Yetkilileri ve Kırgızistan Sivil Havacılık otoritesiyle sürekli temas halinde çalışılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Karakutu bulundu

Kırgızistan Devlet Başkan Yardımcısı  Muhammedkaliy Abulgaziyev "Yalnızca uçağın gövdesine ait büyük parçalara dokunmadık.Uçağın karakutusunu bulduk" dedi.

Türkiye'deniki uzman görevlendirildi   Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’ndan iki uzmanın Kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirildiğini açıkladı. Bakan Ahmet Arslan, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Jamshit Khalilov’u arayarak başsağlığı mesajlarını iletti.   Clinton'a teşekkür etmişti   Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Albay rütbesindeyken Kabil’de görev yapmıştı. Öndül, ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton'ı Afganistan ziyaretinde karşılamıştı. Clinton, Öndül’e teşekkür etmişti.   Çizmeci ile ortakliği yok   Isparta’da 2007'de 57 kişinin öldüğü düşen uçağın ait olduğu Worldfocus Havayolları’nın sahibi Yavuz Çizmeci’nin ACT'nin ortağı olduğu iddia edildi. Ancak ACT, Çizmeci ile hiçbir ortaklığı olmadığını açıkladı.