F-35 hüllesi

ABD ile F-35'ler için yeni süreç başlıyor. ABD, F-35 programını yürütebilmek için şantajına boyun eğen 7 ülke ile birlikte ayrı bir mutabakat zaptı oluşturdu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve F-35'lerin bir kısmının verilmemesinin hukuki zemininin olmadığını kaydeden Demir, Türkiye'nin haklılığının ortaya çıktığını söyledi. ABD F-35 programını yürütebilmek için şantajına boyun eğen 7 ülke ile birlikte ayrı bir mutabakat zaptı oluşturmuştu. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Programdan hiçbir ülke tek taraflı çıkarılamaz demiştik. Ayrı mutabakat zaptı haklılığımızı ortaya koydu" dedi. Demir, "Şimdi uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması, müttefiklik ruhunu da dikkate alan bir çözüm bulunması için diyalog süreci başlayacak" diye konuştu.

İsmail Demir, F-35 süreciyle ilgili temasları ve diyaloğu sürdürme iradeleri olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar konuyla ilgili sadece biz yaptık oldu, deyip basına verdikleri demeçlerle bu işi yürütürken, görüşme taleplerimizle ilgili bir suskunluk varken, böylece görüşme zinciri açılmış olacak. Beklentimiz o ki ittifak ruhu içinde birbirleriyle ilişkileri olmuş ve olacak iki müttefikin belirli bir adil ölçüde bu meseleyi çözümlemeleri beklenir. Konuşmazsan hiçbir şeyi çözemezsin bir yandan konuşmamız başlamış oldu" diye konuştu.