F-16'da takvim haziranda başlıyor! Yaza kadar düğüm çözülecek

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD Kongresi'nde onay süreci tamamlanan Türkiye'ye F-16 savaş uçağı tedariki ve modernizasyonuna ilişkin takvimin bu yılın haziran-temmuz aylarında yürürlüğe girmesinin beklendiğini aktardı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Türkiye'nin F-16 savaş uçağı tedariki ve modernizasyonuna ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlık kaynakları, F16 tedarik ve modernizasyon kitleri ile F35 programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaynaklar, 40 adet F16 Blok-70 tedariki ve 79 adet F16 uçağının Viper modernizasyonuna yönelik resmi kongre bildiriminin ABD yönetimince 26 Ocak'ta gerçekleştirildiğini, taleplere ilişkin Kongre onay sürecinin ise 11 Şubat'ta tamamlandığını aktardı.

ÜLKEMİZDE ÜRETİLEBİLİR

Şubat ayı sonuna kadar taslak teklif ve kabul mektuplarının iletilmesinin beklendiğini belirten kaynaklar, "Teklif ve kabul mektuplarının tarafımızdan incelenmesi ve ABD yetkilileri ile birlikte projeye son halinin verilmesini müteakip 2024 Haziran-Temmuz aylarında takvimin yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Modernizasyon faaliyetlerinin ve tedarik edilecek uçakların üretim işlemlerinin ülkemizde gerçekleştirilmesi yönünde görüşmelerimiz devam etmektedir. Temin ve modernize edilecek F16'ların kullanımına yönelik iddiaların aksine daha önce de vurguladığımız gibi herhangi bir şart söz konusu değildir. F35 konusunda ise her iki ülkenin de duruşunda herhangi bir değişiklik yoktur" bilgisini verdi.

TUZLA'DAKİ SORUŞTURMA

Tuzla Piyade Okulu'nda yürütülen soruşturma ilişkin bilgi veren MSB kaynakları, olaya karışan personelin TSK'dan uzaklaştırıldığını bildirdi. Kaynaklar, "Hadiseye ilişkin adli süreçten elde edilecek belge ve bilgilere göre diğer süreçler işletilecektir. TSK, temel değerlerini sarsacak, askeri disipline aykırı ve askeri hiyerarşiyi bozan, bozabilecek hiçbir kişi, olay ve duruma müsamaha göstermemektedir" ifadelerini kullandı.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in geçtiğimiz haftaki Irak ziyaretine ilişkin detayları paylaşan kaynaklar, hudut güvenliği, terörle ortak mücadele, askeri işbirliğinin görüşüldüğünü bildirdi. MSB kaynakları, "Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Bizim tek derdimiz, Irak topraklarının teröristlerce ülkemize yönelik saldırılarda üs olarak kullanılmaması ve kullandırılmaması, ülkemizin, milletimizin ve sınırlarımızın güvenliğinin sağlanmasıdır. Terörle mücadelede ortak hareket edilmesidir" mesajını verdi.

YILBAŞINDAN BU YANA 398 TERÖRİST İMHA EDİLDİ

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıktaki basın bilgilendirme toplantısında, TSK'nın terörle mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini belirtti. Aktürk, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarla Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 39 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısının, 151'i Irak'ın kuzeyi, 247'si Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 398'e ulaştığını açıkladı. Aktürk, "Teröristler için tek çıkış yol, Türk adaletine teslim olmaktır" ifadesini kullandı.