Biden yönetimi; Türkiye'nin F-16'larla ilgili Şubat 2019'daki talebini, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecini onaylamasının ardından hatırladı ve işleme koydu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onayıyla birlikte Biden yönetimi, satışın gerçekleşmesi için 30 Nisan 2023'te ABD Kongresi'ne resmi bildirimde bulundu. Kongre'nin de onaylamasıyla sözleşme bugün imzalandı.
Ancak Milli Savunma Bakanlığı kaynakları sözleşmeye dair "Sözleşmeler imzalanmıştır. Detayları üzerindeki çalışmalar karışlıklı heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Detaylar, üzerinde verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır" açıklamasında bulundu. Yani henüz Türkiye'nin taleplerinin ne kadarının karşılanacağı ya da ne sürede karşılanacağıyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor.
Öte yandan Türkiye'nin F-16 Blok 70 talebi kabul edilmiş olsa da teslimatların başlaması aylar alacak. Lockheed Martin'in F-16 Blok 70 savaş uçağının üretimini gerçekleştirdiği Güney Carolina Eyaleti'ndeki Greenville tesislerinde, ayda sadece 4 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı üretilebiliyor. Halihazırda birçok ülkenin aktif siparişi bulunuyor. En iyi senaryoda Türkiye'ye F-16 Blok 70 savaş uçağı teslimatlarının başlamasının, 3 yıl süreceği öngörülüyor. Ancak sözleşme sadece yeni F-16'ları kapsamıyor. Halihazırda Türkiye'nin elinde bulunan F-16'ların modernizasyon kitleri de bu anlaşmayla alınmış olacak. Modernizasyon kitlerinden bazıları şu şekilde;
Türkiye, 270 adet jetin hava kuvvetinin omurgasını oluşturduğu dünyanın en büyük üçüncü F-16 operatörü. Önünde sadece ABD ve İsrail yer alıyor.
Türkiye'nin F-16'ları Block 30/40/50 modellerinden oluşuyor. ABD'den talep edilen yeni F-16'lar çok daha gelişmiş olan Block 70 modelleri.
F-16 üreticisi Lockheed Martin, Block 70 modelinin, 5. nesil F-35 ve F-22 Raptor için geliştirilen teknolojileri dahi içerdiğini söylüyor.