Dünya Romanlar Günü olarak kutlanan 8 Nisan tarihi, 2021'de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Türkiye'de de 'Romanlar Günü' olarak ilan edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, Roman vatandaşların yaşam standartlarının iyileştirilmesini yönelik çalışmalar kapsamında, eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve sosyal hizmetlere dönük projeler sürdürülüyor. İlk olarak 2016-2021 dönemi için Hazırlanan 'Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji' belgesinin ikincisi hazırlanarak (2023-2030) yürürlüğe konuldu. Bu kapsamda 2 yıllık olarak hazırlanan eylem planlarının da yenisi bu yılın başında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 3 İzleme Değerlendirme Kurulu, 4 Kamu İzlem Değerlendirme Toplantısı ve 20 ili kapsayan çalıştay gerçekleştirildi. Roman vatandaşlara yönelik 2030'a kadar yapılacak projeler şöyle: 1071 konut inşa edilecek. Romanların yoğun yaşadığı bölgelerde 'Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM)' sayıları artırılacak.
OKULA DEVAM SAĞLANACAK
Roman mahallelerinde 'Genç Ofisler' kurulacak. Yetişkinlere yönelik bağımlılıkla mücadele eğitimleri verilecek. Okula devam sorununa çözüm bulunması için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak eylem planı hazırlanacak. 'Sağlık okuryazarlığı' sağlanması için farkındalık çalışmaları yapılacak. Gezici kütüphaneler görevlendirilecek. 'Roman Ezgileri' temalı konserler düzenlenecek. Kültür-sanat faaliyetleri artırılacak.
30 BİN KİŞİYE ULAŞILDI
TRT Haber'de yer alan ayrıntılara göre 2015-2017 döneminde 15 bin Roman'ın temel kamu hizmetlerine yönlendirilmesi sağlandı. 19 ilde yapılan bilgilendirme toplantıları ve açık alan etkinlikleriyle ise 30 bin Roman vatandaşa ulaşıldı. 2020'de 'Roman Strateji Belgesi İçin Etkili Bir İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon Mekanizması Kurulması Projesi (ROMSİD) kapsamında Roman vatandaşlara yönelik çalışmaları değerlendirme, geliştirme çabalarını izleyecek bir mekanizma oluşturulmasına karar verilmişti. Bu kapsamda ROMSİD'in tamamlanmasına yaklaşıldı. Mekanizmanın bu yıl içinde şekillenmesi bekleniyor.