Evlerde sağlıklı bayram

Sağlık Bakanlığı'nın ‘Evde Sağlık Hizmeti' sistemi bayramda da aralıksız çalıştı. AKŞAM, şifa dağıtan o ziyaretlere eşlik etti.

BÜLENT ŞANLIKAN

Sağlık Bakanlığı'nın 'Evde Sağlık Hizmeti' sistemi ihtiyaç sahibi hastalara umudun yanı sıra moral de aşılıyor. 81 ilde 6 bin 349 personelle 803 bin 963 vatandaşa hizmet veren Sağlık Bakanlığı ekipleri bayramda da hasta ziyaretlerine devam etti.

Ramazan Bayramı'nda evde sağlık ekipleri, hastaların ihtiyaçlarını an be an takip ediyor. İstanbul Evde Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Doktor Ömer Faruk Bilici ile birlikte ekipler ihtiyaç sahibi hastaları evinde ziyaret etti. AKŞAM'ın görüntülediği ekipler günde yaklaşık 12 ila 13 hastayı ziyaret ediyor. İstanbul Kamu Hastaneler Birliği 4'üncü Bölge Evde Sağlık Birimi'nden 16 ekip hazırlıklarını tamamladıktan sonra önceden belirlenen adreslere doğru yola çıktı. Ekipler, hastalara muayene, kan alımı, mesane sonda değişimi, nazogastrik beslenme sonda değişimi, yara bakımı hizmetlerinin yanı sıra diyetisyen, psikolog, fizik tedavi, sosyal çalışmacılık gibi alanlarda da yardımcı oluyor.

'BİZLERE MORAL OLUYOR'

Fediköy'de oturan Ayşe Dağ'a evine gelen ekipler zatürre aşısını yaptı. Dağ, "Sol tarafım felçli. Maalesef yatağa bağımlı yaşıyorum. Oğullarım bana destek oluyor. Sağlık Bakanlığı'nın evde sağlık hizmeti kapsamına alındıktan sonra çok mutlu oldum. Çünkü hastaneye gitmeden gereken işlemlerimi evimize gelen sağlık personeli yapıyor. Doktorlarımızın ve hemşirelerimizin güler yüzü bizlere moral oluyor. Genel muayene, sonda değiştirme işlemi, fizik tedavim, diyetisyen ne gerekiyorsa kapımıza geliyor" dedi.

Sarıyer'de oturan onkoloji hastası Sibel G'ye ekipler destek oldu. Sibel G., "Evde Sağlık" sistemi ile ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

'YURTDIŞINDA BİLE YOK'

"1 yılı aşkın bir zamandır hizmet kapsamındayım. Tesadüfen haberdar oldum. Öğrendiğim günden beri de sistematik olarak haftada 1 gün hizmet alıyorum. ABD ile İngiltere'de bırakın böyle bir hizmet almayı böyle bir hizmeti alabileceğiniz bakış açısı bile düşünülemez. Bunu yurt dışında yaşamış birisi olarak net söyleyebiliyorum" diye konuştu.