Birlikte çalışan iki biyoteknoloji şirketi, hayvanlar için Kovid-19 aşısı geliştiriyor. Bu sayede virüsün hayvanlardan insana yayılımı önleyip evcil hayvan sahiplerinin korkularını dindirmeyi planlıyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, şimdiye kadar Danimarka'da milyonlarca vizon, Kovid-19'un mutasyona uğramış bir varyantı sebebiyle itlaf edilmiş, ABD'den Hong Kong'a onlarca kedi ve köpeğe Kovid-19 teşhisi konmuştu.
İtalya merkezli Takis Biotech'in veteriner birimi EvviVax ve ABD merkezli Applied DNA Sciences, bu duruma son vermek için güçlerini birleştirdi. Şirketlerin geliştirdiği Kovid-19 aşısı iki dozdan oluşuyor ve klinik araştırmaların bu ay New York'ta kediler üzerinde başlaması planlanıyor.
Aşı, Takis Biotech'in 2020'nin başlarında insanlar için geliştirmeye başladığı, virüse karşı bağışıklık tepkisi yaratan proteinler üretmek için DNA fragmentleri kullanan teknolojiye dayanıyor. Yaz mevsiminde ABD Tarım Bakanlığı'ndan onay alması hedeflenen aşının klinik araştırmalarının 6 ay sürmesi bekleniyor.
Forbes'un haberine göre, şirketler kedileri enfeksiyondan korumayı düşünse de asıl hedef virüsün hayvanlarda mutasyona uğramasını engellemek ve bu sayede insanların tekrar enfekte olma ihtimalini azaltmak. Applied DNA Sciences CEO'su James Hayward, kedi sahiplerinin, hayvanlarından enfekte olma konusunda endişelenmeleri için çok az neden olduğunu belirtti.
Öte yandan, virüs taşıyan kedinin insanlara risk arz etmediğine inanmayı içgüdüsel olarak zor bulduğunu, evcil kedileri ve insanları birlikte koruyabileceklerini söyledi. Zira şu ana kadar insanlara virüs bulaştıran herhangi bir kedi vakası olmamasına rağmen bu ihtimal ortadan kalkmış değil.