'Ev ziyaretine gitmeyin'

30 binlerden 5 binlere gerileyen vaka sayısı, son 4 günde yeniden 7 bin 500'e yaklaştı. ‘Artışın nedeni yeni varyant mı?' diye sorduğumuz Bilim Kurulu üyeleri, “Mutasyonun vakalara etkisini bilmiyoruz ama ev ziyaretleri yapılmamalı” diyor.

BÜLENT ŞANLIKAN / HABER MERKEZİ

En yüksek vaka sayısının (33 bin 198) açıklandığı 8 Aralık’tan bu yana düşüş oranı yüzde 80’e yaklaşmasına karşın son günlerde vaka sayıları yeniden yükselişe geçti. 7 bin 550 yeni vakanın açıklandığı 16 Ocak’tan bu yana grafik dalgalı bir seyir izledi. Sayı bir türlü 5 binin altına düşmedi. Son 4 gündeki sayılar ise dikkat çekici. 24 Ocak’ta 5 bin 277, 25 Ocak’ta 5 bin 642, 26 Ocak’ta 7 bin 103 ve son olarak dün 7 bin 489 yeni vaka açıklandı. Yükselen grafik, uzmanları da endişelendirdi. AKŞAM, vaka sayılarındaki artışı Bilim Kurulu üyelerine sordu. İşte o görüşler... 

CİDDİ KAYGI DUYUYORUZ

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: “Vakalarda yaşanan artışın sebebinin bu yeni varyant olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılıyor. Bundan emin olmalıyız. Ancak ciddi kaygı duyuyoruz. Virüsün yeni varyantının çok daha hızlı arttığı yönünde bir görüntü var. Bunun için dünyada önlemler artıyor. Aynı evde yaşamadığınız insanlarla bir araya gelmemeliyiz. Kapalı alanlarda toplanmamalıyız. Ev ziyaretlerini kesmeliyiz.”

VARYANTI YAKINDAN İZLİYORUZ

Prof.Dr. Deniz Çalışkan: “Özellikle Brezilya ve Güney Afrika’daki varyantı yakından izliyoruz. İngiltere’deki varyantın özellikleri daha net ortaya kondu. Aşılama açısından risk teşkil etmediği vurgulandı. Bulaştırıcılığı artırdığı belirtildi. Haftaya sömestrenin etkisi daha net görülecek. Varyantların etkisi ortaya konulana kadar tedbiri artırabiliriz. Burada önemli olan panik değil farkındalıktır. Kapalı ortam, kalabalık, kötü havalandırma (3K), her daim buralardan uzak duralım. Koronavirüs 3K’yı çok sever.”

DÜŞÜŞ DURDU, ÇIKIŞ BAŞLADI

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: “Bu veriler bize salgındaki düşüş hızının artık durduğunu; ibrenin az da olsa yukarıya doğru çıkmaya başladığını söylüyor.”

İKİ DOZ DA AYNI AŞI OLMALI

“Bir kişi ilk dozu hangi aşıdan olduysa ikinci dozun da o aşıdan olması gerekir. Ancak 6 ay sonra tekrar bir aşılama söz konusu olursa o zaman Türkiye’nin elindeki başka aşı uygulanabilir. O dönemde yerli inaktif ya da mRNA aşılarımız devreye girebilir.”