Euro maaş için Türkiye'yi karalayan diplomat!

Türkiye'yi yurt dışında temsil eden diplomatlarda ‘asla olmaması gereken' özellikler, ülkemizi Almanya'da temsil ve vatandaşlarımıza hizmet görevi verilen karı-koca iki diplomatın davranışlarıyla diplomasi tarihimize kara leke olarak geçti.

Türkiye'nin Almanya Hannover Başkonsolosluğu eski konsolos yardımcıları Mehmet ve Güler Fidan çifti, görevden alınmalarına rağmen Türkiye'ye dönmedi, FETÖ yayın organları ve Sözcü gazetesine 'gri pasaport skandalını ortaya çıkardıkları için cezalandırıldılar' haberleri yaptırdı. Ancak görevden almaya karşı savunmalarında bile gri pasaport konusuna değinmedikleri, konsolosluğa alınmadıkları iddialarının yalan olduğu ortaya çıktı.

FETÖ VE CHP MEDYASINDA!

Önceki gün CHP yanlısı gazetede 'Siz misiniz, Gri Pasaport işini bozan!.. Konsolos çifti, konsolosluğa almadılar' başlıklarıyla haber olan diplomat karı-koca, Türkiye'den gri pasaportla Almanya'ya giden ve iltica eden kişilerle ilgili konuyu kendilerinin ortaya çıkardığını, bu yüzden görevden alındıklarını ve Başkonsolosluk binasına girişlerine izin verilmediğini iddia ettiler.

Fidan çiftinin benzer iddiaları daha önce Fetullahçı Terör Örgütü'nün yurt dışından yayın yapan medyalarına sızdırılarak haberleştirilmiş, Türkiye'ye yönelik kara propaganda için kullanılmıştı.

7 MADDEDE YALANLANDI

İki iddianın da gerçek dışı olduğu öğrenilirken, şu bilgileri ulaşıldı:

- Fidan çifti hakkında, Hannover Başkonsolosluğu'nda görevli oldukları dönemde görev kurallarına aykırı, kurumun düzenini bozan eylemleri nedeniyle Ekim 2020'de inceleme başlatıldı, 12 Şubat 2021'de de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile merkez görevine atandılar.

- Karara karşı itiraz ettiler, ancak idari yargı atama kararını yerinde buldu.

- Fidan çiftinin 15 Mart 2021 tarihinde Ankara'da göreve başlaması gerektiği halde, Şubat 2021'den itibaren 11 ay boyunca 'kesintisiz' hastalık raporları sunarak Almanya'da kalmaya ve 'yurt dışı görev' maaşı almaya devam ettiler. Bu raporların 11 ay kesintisiz olması ayrıca Alman sağlık makamları nezdinde inceleme konusudur.

- Karı-koca Fidan'lar, Başkonsolosluk binasına alınmadığı iddialarına rağmen, iddia ettikleri tarihlerde, 27 Aralık 2021 ve 21 Ocak 2022'de binaya alınmış ve işlemleri yapılmış.

- Haklarındaki disiplin sürecinin 'gri pasaport' konusuyla sebep, konu ve zamanlama bakımından uzak yakın ilişkisi yoktur. Zira kendileri bile, disiplin soruşturması sürecinde verdikleri savunmalarda bu konuya değinmediler.

- Mehmet Fidan, nihayet yeni rapor almaktan vazgeçerek, Türkiye'ye döneceğini belirtmiş ve yolluk/harcırah istemiş ve 20 Ocak 2022 günü Hannover Başkonsolosluğu'na giderek işlemlerini yapmış.

- Ayrıca, Mehmet Fidan'ın 'başkonsoloslukta asker kaçağı personel çalıştırıldığı' iddiası da kesin dille yalanlandı. Fidan, görevi olmadığı halde, usulsüz yazışmalar yaparak söz konusu personelin 1983'teki dövizle askerliğini iptal ettirmeye çalışmış, ancak kişinin itirazı üzerine yargıdan yürütmeyi durdurma kararı almış.

FETÖCÜ KAMERAMANLA GELDİ

Mehmet ve Güler Fidan çiftinin, doğru olmayan iddiaları ve özellikle gri pasaport konusunu sonradan kendi çıkarları doğrultusunda kurgulayarak medyaya sızdırdığı öğrenilirken kritik bir bilgiye daha ulaşıldı:

"Mehmet Fidan'ın ve Güler Fidan'ın FETÖ bağlantılı bir kameraman eşliğinde Başkonsolosluk binasına geldi, daha kendileri içerideyken, giriş görüntüleri eşliğinde iddiaları internette yayınlandı."

Bir diplomatın atama kararına uymaması, şüpheli sağlık raporlarıyla dış görev maaşı almaya tenezzül etmesi, ülkesine karşı yurt dışında yalan haber üretmesi ve bunları Türkiye karşıtı çevrelere kullandırtmasının Türk diplomatı kimliğiyle bağdaşmayacağı belirtiliyor