Türkiye, ''şarbon kumpası'' üzerinden yeni bir saldırının hedefi oldu

Ekonomik yaptırımlar ve döviz kuruna uygulanan operasyona karşı tarihinin en büyük savaşını veren Türkiye, yeni bir saldırının hedefi oldu. Kaos fırsatçıları, şarbon haberleriyle dev firmalara iftira atmaya başladı.

1

Kocaeli'de et üretimi yapan Türkiye'nin en büyük hayvan tesislerinden birisi olan Vadi Besicilik, asılsın, şarbon virüsü iddiasıyla gündeme geldi. Firmadan kurbanlık hayvan aldığını söyleyen bir şahıs elindeki eti laboratuvara götürüp tahlil ettirdi. Ette şarbon hastalığına rastlandı. Ancak etin tesisten çıkıp çıkmadığı ve herhangi bir işlem görüp görmediği bilinmiyor. İddia sonrası, virüsün görüldüğü Gölcük Lütfiye Köyü karantina altına alındı. 

ETİ NEREDEN ALDIĞI BİLİNMİYOR 

Gölcük İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı veteriner Tevfik Yıldız konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Kurban Bayramı'nda Vadi Besicilik'te görevliydim. Hem canlı hayvanları hem de kesilen etleri bizzat inceledim. Hiçbir hastalık belirtisine rastlamadık. Türkiye'de genellikle sakatatlarda parazitler olur. Vadi Besicilik'te sakatatlar bile pırıl pırıldı. Körfez'de ikamet eden bir vatandaşn kesilmiş bir eti laboratuvara götürüyor ve inceleme istiyor. Ette şarbona rastlanıyor. Vatandaş eti Lütfiye köyünden aldığını iddia ediyor. Ancak nereden aldığı ve nasıl aldığı belli değil” diye konuştu. 

HAYVANDAN HAYVANA BULAŞMAZ

Şarbon hastalığının hayvandan hayvana bulaşmadığını savunan veteriner Yıldız “ Bu hastalık bir hayvanda var ise diğer hayvanlara geçmez. Topraktan bulaşır, otlardan ve durgun sulardan bulaşır. Vatandaş şarbon hastalığı olan ve kesilen ete temas ederse vücudunda belirtiler ortaya çıkar. Biz vatandaşın beyanı sonrasında her ihtimale karşı Lütfiye köyünü karantina altına aldık. Bu standart bir prosedür. Ben şunu söyleyebilirim ki Vadi Besicilik en güvenilir kurumlardan biri. Zorunlu olmamasına rağmen Kurban Bayramı'ndan önce bütün hayvanlara şarbon aşısı yapıldı” dedi. 

KASITLI MI YAPILDI? 

Şarbon hastalığı dünyanın her yerinde görülen ve bilinen en eski hastalıklardan. Ülkemizde geçtiğimiz yılda da bazı bölgelerde görülen bu hastalık, hükümetin sıkı denetimleri sonucu en aza indirgenmişti. Ekonomik saldırıların gerçekleştiği bu dönemde böyle bir iddianın ortaya atılması akıllara kasıtlı bir şekilde, Türkiye’ye operasyon mu çekiliyor sorusunu getiriyor. 

İDDİALARI İSPATLASINLAR 

Vadi Besicilik'in sahibi Cezmi Çiçek de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Tesiste herhangi bir inceleme yapılmadığını, hayvanlardan numune alınmadığını, sadece güvenlik amaçlı karantina uygulandığını ifade eden Çiçek, iddiaların ispatlanmasını istedi. Tek bir şarbonlu hayvan bulunursa 50 milyon liralık çiftliğini devlete bağışlayacağını söyleyen Çiçek, “Son zamanlarda ‘Vadi Besicilik'e ait işletmede şarbon hastalığı çıkmış olup gerekli karantina tedbirleri uygulanarak bölgede hayvan hareketleri kısıtlanmıştır' açıklaması yapılıyor. Bu yazı iftira niteliğinde olup işletmemizden hiçbir şekilde Tarım İl Müdürlüğü görevlilerince numune alınmamıştır. Tahlil yapılmamıştır. Ayrıca görsel olarak da hayvanlar kontrol edilmemiştir. Hiçbir şekilde işletmemizde şarbon hastalığına rastlanmamıştır” dedi. 

(Güneş)