ESK spekülatörlere 'dur' dedi! Fiyatlar aşağı çekiliyor

Et ve Süt Kurumunun fiyatları dengelemek üzere aldığı tedbirler sonucunda et fiyatları düşme eğilimine girdi. Seçim ikliminde et fiyatlarını siyasi malzeme yapmaya çalışan spekülatörlere rağmen, Ramazan ayı içerisinde 230 – 240 TL/Kg fiyata çıkan dana karkas kesim fiyatı, bugün itibari ile 195 TL/Kg'a düştü.

Seçim ikliminde et fiyatlarının siyasi malzeme yapılmak istenmesi ve yaşanan deprem felaketi sonrası et fiyatlarının yükseleceği yönündeki dezenformasyonlar, piyasada bir beklenti oluşmasına neden oldu.

Bu dezenformasyonlar sonucunda, bazı besiciler kesim zamanı gelen hayvanlarının kesiminin bekleterek arzı kısıtlamaya başladı. Arz kısıtlamalarıyla karkas kesim fiyatı Ramazan ayı içerisinde 230 – 240 TL'ye yükseldi.

YETKİLİLER HAREKETE GEÇTİ

Sektörle yapılan durum değerlendirmelerinin ardından, yetkililer fiyat hareketlerini dengelemek için besilik hayvan, canlı kesimlik sığır ve karkas sığır et ithalatı yapmaya başladı.

Et ve Süt Kurumu (ESK), Cumhurbaşkanlığınca hem üreticiyi hem tüketiciyi korumak amacıyla verilen piyasaya müdahale yetkisi kapsamında yurt dışından ilk defa doğrudan üreticiden alım yoluna gitti.

ESK'nın fiyatları dengelemek üzere aldığı tedbirler sonucunda, arz kısıtlaması nedeniyle artan et fiyatları düşme eğilimine girdi. ESK mağazaları ve et temin ettiği marketlerin kasap reyonlarında, kıymanın kilosu 190 liraya satılıyor.

ESK ayrıca, kasap esnafına karkas, et sanayicisine de kesimlik dana vererek hedef fiyat oluşmasını sağlamaya çalışıyor.

MÜDAHALE FİYATLARI AŞAĞI ÇEKMEYE BAŞLADI

ESK tarafından ithal edilen kırmızı etler 01 Mart itibari ile İstanbul ve Ankara ilinde faaliyet gösteren kasaplar, kasap reyonu olan zincir marketler, sanayiciler ve endüstriyel yemek üreticileri aracılığıyla halka arz edildi. Bu yolla yaklaşık 4 bin ton et halkın tüketimine sunuldu. Bu operasyon ile Anadolu'dan İstanbul'a et sevkiyatı engellenerek, fiyatların aşağı çekilmesi hedeflendi.

İstanbul ilinde PERDER üyesi 1.000 ve Ankara PERDER üyesi 500 zincir market ile protokol imzalayan ESK, haftalık bin 200 ton et tedarik etmeye başladı. Tedarik edilen etlerden elde edilecek kıyma 190 TL'den kuşbaşı ise 210 TL'den satılıyor. Ayrıca Sakarya Belediyesi ile yapılan protokol ile haftalık 80 ton et tedarik edilerek vatandaşın tüketimine sunuluyor.

Tarım Kredi Birlik Marketlerde haftalık 140 ton, aylık 600 ton olmak üzere, ESK markalı MAP ambalajlı kıyma ve kuşbaşı satışa sunuldu. Bunun yanı sıra TAREKS ile imzalanan protokol ile Tarım Kredi Marketlerde satılmak üzere haftalık 4 tır (80 Ton) karkas et veriliyor.

Yine ESK'nın kendisine ait 17 adet mağazasında günlük 6 ton kıyma ve kuşbaşı satışa sunuluyor.

Yapılan bu piyasa müdahaleleri ile spekülatif olarak artan et fiyatları düşüş trendine girdi.