Esenyurt'ta 3692 aile kayyum bekliyor

Esenyurt'ta 19 blok ve 3 bin 692 daireden oluşan İnnovia 2 Sitesi sakinleri, yönetime isyan etti. Kira kadar aidat ödediklerini belirten site sakinleri kayyum atanmasını istiyor.

Binlerce kişinin ikamet ettiği devasa sitelerde, yüksek aidatlar ve mevcut kanuni düzenlemelerin günümüz ihtiyaçlarını karşılamaması ev sahiplerine zor günler yaşatıyor. Gelir giderlerinin şeffaflıkla paylaşılmaması, masrafların yüksek gösterilmesi gibi yönetimsel sorunlar site sakinlerini kira kadar aidat ödemek zorunda bırakıyor. Sitelerde, her ay toplanan paranın orta ölçekli bir işletmenin bütçesine denk gelmesi, illegal grupların da dikkatini çekiyor. Esenyurt'ta 19 blok ve 3 bin 692 daireden oluşan İnnovia 2 Sitesi'nde yaşananlar da tüm bu sorunların son örneklerinden biri oldu.

YÖNETİMDE ÖRGÜT VAR

Adının asayiş olaylarıyla ve fahiş aidatlarla anılmasından rahatsızlık duyan site sakinleri, yaşadıkları sorunları anlattı. Sibel Karagözoğlu, site yönetiminde birtakım illegal örgüt mensuplarının olduğunun iddia edildiğini belirterek, "Yönetime operasyon yapıldı, kimi tutuklandı kimi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı" dedi. Buna rağmen aynı yönetimin yine işbaşında olduğunu aktaran Karagözoğlu "Çok yüksek aidatlar ödüyoruz. Sürekli ek bütçeler çıkarılıyor karşımıza. Geçen yıl sitenin 60 milyon lira borcu olduğu belirtildi. Bizler site olarak kayyum atanmasını istiyoruz. İllegal örgüt üyelerinin yönetimde olmadığı, bir sitede yaşamak istiyoruz" dedi.

SUYUMUZU KESTİLER

Bülent Toprak da sitede yaklaşık 11 yıldır yaşadığını belirterek "Bir gün bile aksatmadan düzenli olarak aidatımızı ödüyoruz. Buna rağmen 60 milyonluk borç ile karşı karşıya kaldık. Sitenin İSKİ, İGDAŞ gibi kurumlara olan borcundan dolayı zaman zaman suyumuz ve doğalgazımız kesiliyor" dedi. Nurettin Çelik, 12 yıldır oturduğu sitede yönetimin dayattığı ek bütçeyi ödemek için kredi çekmek zorunda kaldığını anlattı. Ahmet Hamo ise "Devletten ricamız bir an önce buraya kayyum atansın" dedi. Asude Gürsoy, da"Kışın ortasında doğal gazımız, suyumuz kesildi. Ocak ayında seçim var, bu seçimden önce kayyum atanmasını istiyoruz" dedi.

İLLEGAL GRUPLAR DEVREDE

Avukat Yunus Emre Çakıroğlu büyük sitelerde dönen sıcak paranın illegal grupların dikkatini çektiğini ve bu grupların baskı ile yönetimi ele geçirdiğini belirterek, ilgili bakanlıkların yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığını söyledi.

YASAYLA DENETİM MEKANİZMASI ŞART

Avukat Şeref Kısacak, 1965'lerde apartman hayatı için yapılan Kat Mülkiyeti Kanunu'nun, sitelerin ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi. Öncelikli olarak yasal düzenleme eksikliği olduğunu belirten Kısacık "Sitede bir usulsüzlük olduğunda tek başınıza dava açacaksınız, senelerce uğraşacaksınız. Bütün yargılama giderlerini de siz yatıracaksınız. 10 yıl sonra davanız bitecek. Hak arayanlar elde etmek istedikleri menfaatlere sitelerde ulaşamıyor. Devletin site sakinlerini kaderine terk etmemesi lazım. Sitede yolsuzlukla ilgili bir şikayet olduğunda genel kurula bir bakanlık temsilcisinin gelmesi, sahte vekalet toplayanlara çok ağır cezaların uygulanması lazım. Suiistimali önleyecek mekanizmaların kurulması gerekiyor" dedi. Kamu denetiminin yeterli olmadığına dikkati çeken Kısacık, "7 kişiyle kurulan Kanarya Seveneler Derneği'nin genel kuruluna bile bakanlık temsilcisi gelirken, malik sayısının 10 binleri bulduğu sitelerin genel kuruluna gelmiyor. Genel kurula katılanlar malik mi, vekaletnameler doğru mu bunları denetleyen hiçbir resmi makam yok" dedi.