ERCAN ÖZTÜRK
Romatizma, eklem rahatsızlığı gibi hastalıklara şifa bulmak için artık uzaklara gitmeye gerek kalmayacak. İstanbul'un emlakta yıldızı parlayan ilçelerinden Esenyurt, şimdi de sağlık turizmiyle gündeme gelecek. Üç yıl önce şans eseri bulunan termal suyla, belediye kısa süre içinde ilçede bir termal tesisi faaliyete soktu, ikinci tesis ise tamamlanmak üzere. Yabancı yatırımcıların en çok ev aldığı ilçelerin başında olan Esenyurt, şimdi sağlık turizmi yapmak isteyen yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Planlanan yatırımları anlattı
Termal yatırımlar bununla da sınırlı kalmadı. Bazı konut firmaları otel+rezidans projeleri devreye soktular. Saadetdere Mahallesi’nde bulunan termal tesisin olduğu yere yakın bulunan bir arsa büyük bir otel firması tarafından satın alındı. Termal tesislerden biri İstanbul Üniversitesi’ne diğeri ise Esenyurt Üniversitesi’ne bağlanacak. "Esenyurt kaplıcalar diyarı olacak" diyen Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, termal suyun bulunmasıyla birlikte yapılan tesisleri ve planlanan yatırımları AKŞAM’a anlattı.
Yatırımcılar için büyük fırsat
Esenyurt yabancılara konut satımında sürekli zirvede bulunuyor. Zaten yatırımcının hep ilk tercihlerinden olduk. Şimdi ise otel yatırımcılarının dikkatini çektik. İstanbul’dan binlerce, yüz binlerce insan kaplıca tedavisi için uzak illere gidiyorlar. Artık buna ihtiyaç olmayacak. Kaplıcalar ve termal havuzlar sayesinde özel sektör de sağlık tesisleri yapmak için harekete geçti. Çok sayıda otel projesi yapılıyor. Bunun dışında Türkiye’nin önde gelen bir oteli Esenyurt’ta arsa satın aldı. Satın alınan arsa termal tesisimize çok yakın. Artık Esenyurt’la ilgili “Termal otel” reklamlarını sıklıkla göreceğiz.
Türkiye’nin en zengin şifalı suyu
Termal su tespit edildikten hemen sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İl Özel İdaresi'nden alınan gerekli izinlerle Jeotermal Kaynağa ulaşıldı. Saadetdere Mahallesi’nde yapılan sondaj çalışmasın sonucunda 1220 metreden 49,5 derecede hipertermal su bulundu. Suyun araştırılması için hemen İstanbul Üniversitesi’ne başvurduk.
Kızılcahamam'dan 15 kat iyi
Esenyurt ’taki hipertermal su, mineral seviyesiyle Türkiye’nin en zengin şifalı suyu oldu. Yani; Esenyurt ‘taki hipertermal su mineral seviyesi Ankara Kızılcahamam’ın suyundan yaklaşık olarak 15 kat seviyesi daha yüksektir. Türkiye’deki bütün termal kaynaklardan mineral olarak çok yüksek olan su, bu özelliğiyle dünyada sayılı şifalı sular arasına girmiştir.
OKSİJEN DEPOSU ESENYURT
Esenyurt’taki yeşil alanları nereden nereye getirdiniz?” diye soranlara 2004 ile 2016 yılı arasında kıyaslama yapıyorum. 2004’e kadar 105 bin metrekare yeşil alan bulunuyordu. 2004 ila 2016 yılları arasında bu alan 3 milyon metrekareye yükseldi. 2004’e kadar 5 ağaçlık alan vardı. Bu alan 2004-2016 yılları arasında 6 şehir ve 25 mahalle parkına yükseltildi. 2004’e kadar 9 çocuk parkı bulunuyordu. Bu sayı 2004-2016 yılları arasında 61 çocuk parkına çıktı. Kısacası Esenyurt adeta oksijen deposuna döndürüldü.
Sosyal belediyeciliğin en güzel örnekleri
Atatürk Mahallesi’nde planlanan konuk evinde doktor, hemşire ve hizmet personeli yeralacak. Burada ayrıca yeşil alanlar, süs havuzu, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, spor tesisi de bulunacak. Bunun dışında Tüp Bebek birimimiz bulunuyor. Türkiye’nin en iyi sosyal belediyecilik projelerinden biridir. Çocukları olmayan ve bu birime başvuran 59’a yakın aile buradan faydalandı. Tedavi sonucunda toplam 69 tüp bebek dünyaya geldi. Bir anlamda benim de 69 tane torunum dünyaya gelmiş oldu.
İlçedeki okul sayısı her geçen gün artıyor
Eğitim bizim olmazsa olmazımız. Esenyurt’ta okul sayımız her geçen gün artıyor. Esenyurt Üniversitesi’ni kurduk. 3 yıldır faaliyette. Yeni yerine taşınmasıyla birlikte atağa kalkacak. Esenyurt'ta çocuklarımız okusun diye, evden çıkıp liseye gider gibi hale getirdik. İlk defa böyle bir imkanda bu kadar sürede bir üniversite açılıyor. Biz üzerimize düşen görevi yaptık. Artık bütün görev öğrencilerimize düşüyor. Esenyurt’ta oturan ve üniversitemizde okuyan öğrencilerimize burslar veriyoruz.
Hastalıklarınız bu suyla şifa bulacak
Esenyurt Belediyesi’nin termal tesislerindeki suyun mineral derecesi ve hangi hastalıklara iyi geldiğini ise İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. M. Zeki Karagülle ile Prof. Dr. Mine Karagülle ortaya çıkardı.
TEDAVİ OLACAK O HASTALIKLAR
Prof. Karagülle’nin hazırladığı rapora göre Esenyurt’taki termal su şu hastalıklara şifa oluyor; dejeneratif eklem hastalıkları, inflamatuar romatizmal hastalıklar, bel ve boyun ağrıları, inme sonrası dönem, ortopedik ameliyat ve sonrası dönem, sedef hastalığı, egzama, akne, her yaşta kürler, ileri yaşlılık, strese karşı kürler, aşırı kilo sorununda kürler gibi hastalıklar.
Üniversitelerimiz de tesisten yararlanacak
Esenyurt Turgut Özal Mahallesi’nde hemen bir tesis yapmak için harekete geçtik. Ortaya muhteşem bir eser çıktı. İkinci tesisi ise Kıraç Kuruçeşme Caddesi üzerinde yapıyoruz. Burası da bitti diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştireceğiz.
İki ay boyunca ücretsiz hizmet
Termal tesislerimiz açıldığında iki ay süresince ücretsiz olacak. Daha sonra ise burası randevu usulüyle hizmet verecek. İstanbul Tıp Fakültesi ve Esenyurt Sağlık Bilimler Enstitüsü ile koordineli bir çalışma yapılacak. Turgut Özal Mahallesi’ndeki tesislerimizde İstanbul Üniversitesi Kıraç’taki tesislerimiz de Esenyurt Üniversitesi’nin kullanımında olacak.
Farklı konseptiyle Türkiye’de bir ilk
Türkiye’de ilk kez devlet kurumlarını tek çatı altında toplayarak vatandaşların resmi kurumlar arasında zaman kaybetmesini önlemek isteyen Esenyurt Belediyesi, gerçekleştirilen Esenyurt City Center ile hizmet ve alışveriş konseptini bir araya getiriyor.
Kurumlar tek bir çatı altında
Bu proje benim hayallerimden birisiydi. Belediyede işi olan bir vatandaşımız sonra kaymakamlığa gidiyor, sonra başka bir yere. Çok ciddi maddi ve manevi zaman kayıpları yaşanıyordu. Biz Esenyurt’ta bütün kamu binalarını tek çatı altında toplayacağız. Günde burada 12 ila 15 bin arasında insan sirkülasyonu olacak. Esenyurt Üniversitesi de burada olacak.