Esed'le görüşmeye hazırız... Suriye ile normalleşme açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin, “Esed'le görüşmeye hazırız. Zaten görüşmeler bir süredir dolaylı yoldan yapılıyor. Cumhurbaşkanı'mız bunun artık olmasına dair bir irade koydu” dedi.

Akşam Gazetesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AA Editör Masası'nda Suriye ile ilişkiler, Lübnan'daki patlamalar, Gazze'deki soykırım ve BRICS üyeliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile görüşmeye hazır olduğuna ilişkin ifadesini hatırlatan Bakan Fidan, Esed yönetimiyle epey zamandır askeri ve istihbari gibi çeşitli formatlarda görüştüklerini aktardı.

MÜLTECİLER DÜŞÜNÜLMELİ

2017'den itibaren Astana Formatı ve Ruslarla yaptıkları askeri mutabakat neticesinde Suriye'de 'dondurulmuş bir savaşın' olduğunu kaydeden Bakan Fidan, "Bir sessizlik ortamı var. Herkes kendi bölgesinde duruyor. Bu sessizlik ortamında aradan geçen zaman içerisinde biz, belli konuların aslında kalıcı olarak çözülmesine yönelik adımlar atılmasının gerektiğini düşündük. Türkiye ile normalleşmeden önce yurt dışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli. Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye'nin daha rahat çözeceğine inanıyorum" dedi.

Esed ile görüşmeye hazır olduklarını vurgulayan Fidan, "3 milyondan fazlası Türkiye'ye gelmiş durumda. 5 milyon mülteci de Türkiye'nin ve Türkiye dostlarının Suriye içerisinde etkin olduğu bölgelerde yaşıyor. Biz orada bu sistemi kurmuş olmasaydık, 5 milyon insan daha Türkiye'ye gelmiş olacaktı" diye konuştu.

SAVAŞI LÜBNAN'A KAYDIRIYOR

İsrail'in Lübnan'daki telsiz ve çağrı cihazlarına yönelik saldırını değerlendiren Fidan, "Hizbullah'ın yapacağı satın almaları İsrail önceden öğreniyor daha sonra paravan şirketlerle nüfuz ediyorlar. Savaşın başından beridir İsrail, ilk önce Gazze'yle ilgili hesaplarını görecek, ondan sonra Lübnan'a bu işi kaydıracağını öngörmüştük. Şimdi adım adım Lübnan'a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. Bölgedeki tırmanma endişe verici" açıklamasında bulundu.

İSRAİL'E KARŞI GÜÇ LAZIM

Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Batı desteğiyle bölgede yürüttüğü Filistin topraklarının tamamını çalma projesine devam ettiğini vurguladı. Fidan "Şu anda İsrail'deki fanatik zihin, aklı selimden uzak, yok etmek üzere dizayn edilmiş bir politika uyguluyor. Gazze'den sonra şimdi Lübnan'a geçiyor. Belki daha sonra başka hedeflere yönelecek. Bunu yaparken ABD desteğini de yanına alıyor. Şimdi buna, 'dur' diyecek bir irade ve güç gerekiyor. Uluslararası sistemin bir araya gelip, çok geç olmadan buna dur demesi lazım. Filistin devletine şu anda bir veto uzaklığındayız. Sadece Amerika hariç bir devlet konusu var. Bu çılgınlık sadece Filistinlilere değil İsraillilere de zarar veriyor. İsraillilerin de geleceğini ipotek altında" diye konuştu.

"BRICS iLE ASEAN'A YAKINIZ"

Avrupa ülkelerinin Türkiye'yle ilişkilerinde aşırı sağ iktidardaymış gibi davrandığını belirten Fidan, "Dolayısıyla aşırı sağ iktidara gelse bizim için değişen bir şey olm az" dedi. Türkiye'nin BRICS başvurusuna ilişkin konuşan Fidan, "AB ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansaydı, belki biz birçok konuda bu türden bir arayışta olmayacaktık. Biz, sadece BRICS'e değil Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ne (ASEAN) çok yakın bakıyoruz. ASEAN'la da çok yakından ilgileniyoruz" diye konuştu.

SİBER GÜVENLİK TEŞKİLATI GELİYOR

Bakan Fidan, müstakil bir Siber Güvenlik Teşkilatı'nın kurulması ile ilgili konunun MGK'da gündeme geldiğini, yakın zamanda bunun hayata geçirileceğini söyledi. Fidan, "Cumhurbaşkanı'mız Milli Güvenlik Kurulu'nda yapılan tartışmalar neticesinde bunun artık olması gerektiği konusunda bir irade koydu. İnşallah çok yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz" ifadelerini kulandı.