'Eş başkan' Kaftancıoğlu

İBB’nin 21 komisyonunda görev yapacak CHP’li üyeleri belirleme yetkisi İl Başkanı Kaftancıoğlu’na verildi. Kaftancıoğlu seçimle belirlenmesi gereken üyeleri kendi seçecek.

HABER MERKEZİ  

HDP ile gizli ittifak yapan ve 31 Mart yerel seçimlerinde tartışmalı bir şekilde mazbata alan CHP’li Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, partisinin meclis üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıya 14 belediye başkanı, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, il yöneticileri ve meclis üyeleri katıldı. Toplantı öncesi CHP adına belediyedeki 21 komisyonda görev yapacak meclis üyelerinin belirlenmesi konusu gündeme geldi. CHP tüzüğüne göre encümen ve komisyon üyelerinin kapalı oylama açık tasnif şekilde belirlenmesi gerekiyordu. Ancak Kaftancıoğlu, 21 komisyonda görev yapacak meclis üyelerini kendisinin belirleyeceğini söyledi, yetkiyi aldı.  

KURALLARINI SIRALADI 

Kaftancıoğlu bundan sonra CHP’li 14 belediye başkanına grup toplantılara katılma zorunluluğu getirdi. Toplantı biter bitmez özellikle adaylığına büyük tepki gösterilen Bakırköy Başkanı Bülent Kerimoğlu ile Kaftancıoğlu arasında tartışma çıktığı öğrenildi. Tartışma diğer belediye başkanlarının araya girmesiyle tatlıya bağlandı. 

Durumu AKŞAM’a değerlendiren bir partili “İlk kez seçim yapmadan komisyon üyesi belirleyeceğiz. CHP listelerinden meclise giren İYİ Parti ve HDP’lilerin önemli komisyonlarda görev alması için bu kararın alınmış olduğunu düşünüyorum” dedi. 

31 Mart-1 Nisan arası banka kayıtlarını da istedi

İmamoğlu, 18 Nisan’da belediye şirketlerine bir yazı göndererek birçok bilgi ve belge talep etti. 31 Mart ile 18 Nisan arasını kapsayacak şekilde banka mevcudu tespit tutanaklarını isteyen İmamoğlu, tapuda kayıtlı taşınmazları, belediyeye kayıtlı araçların listelerini, araçların kimler tarafından kullanıldığını, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile tablet ve cep telefonlarının ve bunların tahsis edildiği kişileri, memur, sözleşmeli memurların listelerini ve mali tabloların onaylı nüshalarını istedi.

İLK TALİMAT KANUNSUZ

CHP'li Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra yayımladığı ilk genelgeyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların veri tabanlarının, belediye dışından görevlendirilecek üç uzmanın da katılımıyla kopyalanmasını istedi. 

AK PARTİ GRUBU BAŞVURDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grubu, İmamoğlu'nun talimatının hukuksuz olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı dahil  üç ayrı makama başvurdu.

1 MİLYONA KADAR CEZA

Kişisel Verileri Koruma Kurulu genelgenin "telafisi ağır zararlara yol açacağı"nı belirlerse genelgeyi engelleyecek. İmamoğlu çıkacak kararın gereğini yerine getirmezse, 1 milyon liraya kadar ceza alabilecek. 

YÜRÜTME DURDURULDU

"Yürütmenin durdurulması" ve "işlemin iptali" başvurusunu görüşen 4. İdare Mahkemesi de, İmamoğlu’nun genelgesine dair ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Mahkeme, iptal istemini daha sonra karara bağlayacak.

BİRDEN FAZLA CEZA DAVASI

İmamoğlu’nun genelgesinde, Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanan birden fazla eylemin talimatı yer alıyor. Olası bir ceza soruşturmasında TCK’nın 5 ayrı maddesi uyarınca İmamoğlu hakkında dava açılabilecek. Böyle bir durumda İmamoğlu için, farklı suçlamalar nedeniyle toplam 15 yıla kadar hapis cezası talep edilebilecek.

İBB: Arşivi arşivledik

İBB ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla kopyalandığı belediyeden yapılan açıklamayla kabul edildi. İBB’den yapılan açıklamayla veri tabanının kopyalanmasına ‘belediye dışına çıkmayacak. İkinci bir arşiv olarak kalacak’ ifadesi dikkat çekti. “Bilgilerin kurum dışına çıkması mümkün değildir” denilen açıklamada yapılan işlemin arşiv amaçlı gerçekleştirildiği belirtilirken varolan arşivin neden kopyalandığına ilişkin bir detay verilmedi. 

VERİ TABANINDA NELER BULUNUYOR?

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin veri tabanında 16 milyon İstanbullunun kanunla korunan kişisel verileri de bulunuyor. Belediyenin İSKİ gibi ‘abonelik’ gerektiren kurumlarının veri tabanında su, doğalgaz ve diğer hizmetlerle ilgili vatandaşlar, şirketler ve tüm devlet kurumlarının bilgileri; ayrıca kadın sığınma evleri ve devlet güvenliği için gizli kalması gereken adresler var. 

ŞİRKETLER, İHALELER...

- İstanbul’da faaliyet gösteren binlerce şirketin tüzel kişiliği, emlak ve inşaat yatırımlarına ilişkin bilgiler de aynı havuzda bulunuyor.  Veri tabanında Belediye’den sosyal yardım alan ihtiyaç sahiplerinin isim ve adresleri de mevcut. 

- Belediye’nin ihale, satın alma ve imar planlamaları da aynı tabanda depolanıyor. Terör saldırısı ve milli güvenliğe yönelik tehditlere karşı, devletin güvenlik birimleri ile oluşturulan “gizlilik” dereceli acil eylem planları da veri tabanında korunuyor. 

- Bu bilgilerin kopyalanması, ‘başka yere aktarma, ticari veya devlet sırlarını sızdırma’ amacıyla kullanılma tehlikesi doğuruyor. Bunun ‘güvenlik soruşturmasından geçmemiş’ kişilerce yapılması ise ayrıca ‘suç’ niteliğinde. Kötü niyetli kullanıma çok açık yetkilendirme yazısı, görevi kötüye kullanma suçu oluşturuyor. 

Avukat Faruk Koç (solda), Avukat İsrafil Kömürcü (sağda)

Görevini ilk günden kötüye kullandı 

Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Faruk Koç: “İmamoğlu’nun talimatı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırılık oluşturuyor. MİT ya da DDK aranıp uzman istenebilirdi. Bir belediye başkanı başında bulunduğu kurumun verilerini neden kopyalamak ister? 

İlim Yayma Cemiyeti YK Üyesi Avukat İsrafil Kömürcü: “TCK'da ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanuni yaptırımlar söz konusudur. İmamoğlu ilk günden görevini kötüye kullanma ardından TCK kanunları uyarınca suç işlemiş sayılır."