Akşam Gazetesi
Erzurum dün sabaha karşı depremle uyandı. Pasinler ilçesinde saat 04.30'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sarsıntının 14.8 kilometre derinlikte gerçekleştiğini bildirdi. Erzurum kent merkezinde de hissedilen deprem sonrası her hangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Korkuya neden olan deprem sonrası uzmanlardan uyarı geldi.
DOĞU ANADOLU SIKIŞIYOR
Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabında depreme ilişkin paylaşım yapan Görür, sarsıntının Karayazı Fay Zonu üzerinde gerçekleştiğini söyledi. "Doğu Anadolu sıkışıyor" değerlendirmesinde bulunan Görür, "6 Şubat depremlerinin bunda ekstra bir etkisi olmalı" ifadelerini kullandı.
SON DEPREM 1924'TE OLDU
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise, şunları söyledi: "Erzurum- Pasinler'de M4,5'lik deprem, Kuzey Anadolu kırığının, Doğu Anadolu kırığını biçip kuzeydeki Kafkasya parçasını 30 km sola attığı, sol yanal atımlı kırık ile bindirme kuşağı üzerinde olmuştur. Bu kırık M7 den büyük depremler üretir. Pasinlerde son deprem M6,9 1924'de oldu. Deprem dönüşüm aralığı 40 yıldır. Bölge geriliyor ancak yıkıcı deprem ne zaman olur bilmiyoruz."
GEÇİKMİŞ ARTÇILAR
Prof. Dr. Osman Bektaş, Pasinler depreminin Doğu Anadolu Fayı üzerindeki 2023 Maraş 7,8 ve Elbistan 7,5 depremlerinin tetikleyici etkisiyle meydana geldiğini belirtti. Bektaş, "Erzurum yöresinde orta büyüklükte depremler yaşanmıştı. Erzurum'un gecikmiş artçıları M6-7 depremi üretebilir" diyerek uyardı.