Erzincan'da altın madeninde toprak kayması: 9 işçiden haber alınamıyor

Erzincan'da altın madeninin bulunduğu bölgede toprak kayması meydana geldi. Vali Hamza Aydoğdu, toprak altında kalan işçilerin olduğunu belirtirken sayının belli olmadığını açıkladı. AFAD ise 9 ilden göçük bölgesine ekiplerin sevk edildiğini bildirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirdiğini duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, toprak kayması sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamadığını açıkladı.

AA

Çöpler köyündeki altın madeninin yığın liç alanında, toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye giderek incelemede bulundu, ekiplerden bilgi aldı.

"TOPRAK ALTINDA KALANLAR VAR"

Aydoğdu, bölgedeki çalışmaları takip ettiğini belirterek, "Toprak altında kalanlar var, sayı net değil. Arama kurtarma çalışmalarımız başladı." dedi.

Belediye Başkanı Bekir Aksun ise "İlk belirlemelere göre toprak altında 9 kişi gibi gözüküyor. 10-12 kişi olarak orada bulunan arkadaşlar ifade etti. Umarım inşallah daha fazla kayıp yaşanmaz. Bunlar da kurtarılır. Kayıp vermeden kurtarırsak çok sevinmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

AFAD, Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerinden personel sevk edildiğini açıkladı.

4 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirdiğini duyurdu.

Bakan Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

"9 MADEN ÇALIŞANINA ULAŞILAMAMAKTADIR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, toprak kayması sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik'in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30'da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

BAKAN KOCA: ACİL SAĞLIK HİZMETİ İÇİN GÖREV BAŞINDAYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadığını belirtirken, "Erzincan İliç'te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun" ifadelerini kullandı.

BAKAN IŞIKHAN: 3 BAŞMÜFETTİŞ İLE 1 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Erzincan'ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz. Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır." dedi.

FAHRETTİN ALTUN: CUMHURBAŞKANIMIZ, ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP ETMEKTE

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuya ilişkin sosyal medya üzerinden yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için tüm kurum ve kuruluşlarımız tam koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, madenci kardeşlerimizin kurtarılması ve bu elim olayın aydınlatılması için yapılan çalışmaları yakından takip etmektedir.

Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulmaktadır.

Madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz.

Vatandaşlarımızın resmî kanallar yoluyla teyit edilmemiş ve doğruluğundan emin olunmayan sosyal medya içeriklerine itibar etmemesi, doğru bilgi için resmî kanalları takip etmesi önem arz etmektedir.

Allah ülkemizi tüm kazalardan muhafaza eylesin. Geçmiş olsun.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI: FIRAT NEHRİ'NE ULAŞAN MENFEZİN KAPAKLARINI KAPATTIRDIK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın konuya ilişkin yayımladığı mesajda "Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız Merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık." açıklamalarında bulundu.

FIRAT NEHRİ'NE SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "Bir eksik, kusur varsa devlet zaten bunun gereğini mutlaka yapar ama şu anda en önemli önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza biran önce ulaşmak." dedi.

Vali Aydoğdu, ilerleyen zamanlarda yine açıklama yapacağını belirterek, "(Siyanür iddiaları) Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar." dedi.