Ertuğrul Özkök'e 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçundan dava

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 5 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

1

HİLAL YILDIRIM / HABER MERKEZİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında, Ertuğrul Özkök hakkında, 3 Eylül 2015'te Hürriyet gazetesinde yer alan köşe yazısında kullandığı ifadelerden dolayı soruşturma başlatılmıştı. Özkök’ün soruşturma kapsamında savcılığa gelerek ifade vermediği,savunmasını yapmadığı ve delillerini sunmadığı öğrenildi. Soruşturmayı tamamlayan savcılık Özkök hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 5 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açtı.

ELEŞTİRİ SINIRINI AŞAN İFADELER

İddianamede Özkök’ün Cumhurbaşkanı'ndan söz ederken toplumda kabul görmeyen ifadeler kullandığı ve muhatabını küçük düşürdüğü anlatılarak “Değerlendirilmesi gereken husus, bu sözlerin eleştiri sınırları içinde kalıp kalmadığıdır. Yazının amacı ve şüphelinin kastı, şüphelinin savunması alınamadığı için belirlenememiştir. Söz konusu yazıda yer alan ifadeler, soruşturma makamınca görüş açıklama ve eleştiri sınırını aşan ifadeler olarak değerlendirilmiştir'' denildi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ" 

İddianamede, yazıdaki sözlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği belirtilerek, genel olaylar ve siyasi tartışma konularında yazılar yazılabileceği, bunun demokratik toplumun önemli bir işlevi olduğu kaydedildi.Hakkındaki iddianame Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen Özkök'ün yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.