Ermeni cemaatinden 1915 çağrısı! 'Acımızı istismar etmeyin'

'İki toplumun ortak acılarını kullanmayın' ABD'nin 1915'i ‘soykırım' olarak tanıyacağını açıklamasına Ermeni cemaati liderleri tepki gösterdi: “Acımızı politika malzemesi yapmayın.”

Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan, 1915 olaylarına ilişkin, "Halkımızın acısının ve ecdadımızın kutsal anısının bazı ülkelerce gündelik politik amaçlara alet edildiğini görmek bizi üzmektedir. 10 yıllardır bu konunun, parlamentoların gündemine taşınmasının yarattığı gerginlikler, iki halkın yakınlaşmasına hizmet etmemekte, tersine barışmanın gecikmesine yol açmaktadır. Öncelikle dostluk ve samimiyet köprüleri kurulmalıdır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu vesileyle mesajlar yayımlayan yegane devlet büyüğü oldu. Cumhurbaşkanımızın Kafkasya için önerdiği '6 devletli bir barış havzası oluşturma' projesi, bu bölgedeki halklara 100 yılın barışını getirebilir" dedi.

BATI İKİ YÜZLÜ

Ermeni Vakıfları Birliği Başkanı Bedros Şirinoğlu ise ABD, AB ve diğer bazı ülkeleri iyi niyetli yaklaşımdan uzak gördüğünü belirtti. Şirinoğlu, "100 yıldan uzun bir zaman önce iki halk arasında yaşanan bazı acı ve üzüntü verici hadiselerin siyasi mercilerce ele alınarak kullanılmasını tasvip etmiyoruz. Acılarımızın gündelik siyaset tarafından araçsallaştırılmasına karşıyız. Ermeni halkıyla empati yapmanın ön koşulu, Türk halkının onuruyla oynamak ya da Türkiye'ye yönelik hasmane tutumlar içerisine girmek olmamalıdır" dedi.

TÜRK ARŞİVLERİ AÇIK, ERMENİLERİNKİ KAPALI

Soykırım yalanını sürdüren Ermenistan, arşivlerini sadece kendi tezlerini savunan araştırmacılara açarken, farklı görüşteki araştırmacılara kapalı tutuyor. Erivan'daki Ermenistan Milli Arşivlerinin açık olduğu iddia edilse de Ermeni iddialarının doğruluğunu kanıtlamaya yönelik kısımları dışındaki bölümler kapalı. Eçmiyadzin'deki Ermeni Katolikosluğu, Kudüs'teki Ermeni Patrikhanesi ve ABD'deki Taşnak Partisi arşivleri de sadece 'bazı kişilere' açık. Türk arşivlerinde ise 1915 olaylarına ilişkin Ermenilerin nakil ve sevkleri sırasında gösterilen hassasiyet ortaya konuyor. Genelkurmay arşivindeki belgelerde de nakledilen Ermenilerin geride bıraktıkları mallarının korunması için yapılan düzenlemeler, Ermenilere kötü davrananların "divan-ı harpte" yargılanacağı gibi bilgiler yer alıyor. w Osman Nuri CERİT

Genelkurmay arşivlerine göre Ermenilerin, Erzincan'da katlettiği Türk çocuklar, kadınlar ve erkekler.

BM: SOYKIRIM TANIMI YAPAMAYIZ

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM kurulmadan önceki olaylar hakkında yorumda bulunmadıklarını belirterek, "soykırım" tanımının uygun bir yargı organı tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN "ŞEHİT DİPLOMATLAR SERGİSİ"

ASALA ve JCAG gibi Ermeni terör örgütlerinin şehit ettiği Türk diplomatlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Los Angeles'ta ve İstanbul'da bugün eş zamanlı olarak açılacak sergi ile anılacak. "Şehit Diplomatlar Sergisi", ilk şehitlerinin görev yeri olan Los Angeles'ın yanı sıra İstanbul Sirkeci Garı'nda da düzenlenecek. Sergide, Türkiye'nin 1915 olaylarını aydınlığa kavuşturmak ve gerçekleri ortaya koymak için yaptığı çalışmalar da anlatılıyor.