Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, ortak basın toplantısında Rusya'ya sert eleştirilerde bulunarak "Suriye'ye bizi rejim çağırdı diyen Rusya'yı Ukrayna'ya kim çağırdı acaba?" diye sordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
UKRAYNA'YA TAM DESTEK
Ukrayna'ya desteğimiz her alanda sürecektir.
RUSYA'YA UKRAYNA SORUSU: KİM ÇAĞIRDI?
Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil.
"RUSYA KIRIM'IN ETNİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR"
Poroşenko dünya liderlerine Rusya'ya karşı baskı yapılması çağrısında bulunarak "Rusya Kırım'ın etnik yapısını değiştirmek istiyor. Kırım'ın işgaline son vermek için ortak davranacağız. Kırım'ın askeri üsse çevrilmesi ve silahlandırılması kabul edilemez" dedi.
RUSYA SALDIRGANLIĞI 2 ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRDI
Türkiye ve Ukrayna, Rusya'nın her iki ülkeye yönelik saldırgan tutumunun ardından daha da yakınlaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen Hafta Ukrayna'ya düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın tutumu yüzünden Ukrayna,Gürcistan ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün tehlike altında olduğunu, Azerbaycan'ın da tehdit altında olduğunu söyledi.
Rusya, önce Ukrayna'da Rusya yanlısı silahlı güçlere destek vererek daha sonra da bizzat askerin bu ülkenin doğusuna sokarak ülkenin fiili olarak 2'ye bölünmesine yol açtı. Rusya Ukrayna'ya ait Kırım'ı da işgal eden Rusya burada dünya tarafından kabul edilmeyen bir ülke kurdu. Batı ülkeleri, bu saldırının ardından Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.
Rusya, Suriye'de de Beşar Esed rejimine verdiği desteği askeri kuvvetlerini bu ülkeye sokarak genişletti. Özellikle sivilleri hedef alan Rus bombardımanının IŞİD'i hedef alındığı iddia edilse de, sadırıarın hemen hemen tamamı sivilleri ya da ılımlı muhalifleri hedef aldı. Rusya'nın benzer bombardımanlarda sık sık Türk hava sahasını ihlâl etmesinin ardından 24 Kasım 2015'te Türkiye yine hava sahasını ihlâl eden bir uçağı uyarınına ardından düşürdü. Rusya bu olayın ardından Türkiye'ye tek taaflı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Türkiye ise Rusya'nın talebine rağmen bu savunmadan dolayı özür dilemeyeceğini ve ihlâlin tekrarlanması halinde sınır güvenliğini yine koruyacağını açıkladı.
Rusya, Gürcistan'ın Osetya ve Abhazya bölgelerini de işgal altında tutuyor. Ayrıca bu ülke, son dönemde Ermenistan'daki askeri üstlerine takviyeler yaparak Azerbaycan ve Türkiye'yi de tehdit ediyor.