Erdoğan: Sabrımızı zorlayarak iyi niyet gösterdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın sürekli hava sahası ihlali yaptığına dikkat çekerken, bugüne kadar sabır, soğukkanlı ve iyi niyetli tavır sonucu böyle bir olay yaşanmadığını söyledi.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk hava sahasını ihlal eden, milliyeti belirsiz iki uçağın Yayladağı Hatay bölgesinde, sınır ihlali yapmamaları konusunda, 5 dakika içinde 10 kez ikaz edildiğini belirterek, düşen uçağın Rusya'ya ait olduğunun, Moskova'dan gelen açıklamalarla anlaşıldığını dile getirdi. 

ZULME RIZA DA ZULÜMDÜR

Erdoğan, İSEDAK 31. Bakanlar Oturumu'ndaki konuşmasında şunları söyledi: "Uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcadık. Tüm ülkeler nezdinde uyarıları yaptık. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi, Türkiye'nin, sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı ve iyi niyetli tavırdır. Türkiye her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır. Bundan sonra da biz bu tavrımızı koruyacağız. Kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına sessiz ve tepkisiz kalmamızı beklemesin. Bu hadiseyi tırmandırma düşüncemiz kesinlikle yok. Devlet terörü estirenin yanında olmak, zulme rıza göstermek de zulüm anlamına gelir."

PARİS'TEN DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü. Görüşmede düşürülen Rus uçağı ve yaşanan gelişmeler ele alınırken, Hollande Erdoğan'a "Türkiye'nin ulusal egemenliğini savunma hakkını destekledikleri"ni aktardı.

İLK BULUŞMA PAZARTESİ

Hava sahası ihlali sonrası Türkiye - Rusya ilişkileri gerilirken, iki ülke lideri 30 Kasım'da aynı masaya oturacak. 30 Kasım'da Paris'te yapılacak BM İklim Zirvesi'nde bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in, daha önce bir telefon görüşmesi yapabileceği belirtiliyor.