Erdoğan: Putin'i sert idafelerle uyardı: Ateşle oynama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i uyararak, “DAEŞ'le mücadele bahanesiyle uluslararası meşruiyeti olan muhalifleri vurmak, ateşle oynamaktır” İfadelerini kullandı.

Bayburt’ta toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in terörizm konusundaki sözlerini eleştirdi. Erdoğan, "Sayın Putin, 'kim terörizme çifte standart uyguluyorsa, ateşle oynuyordur' diyor. Bu söze ben sonuna kadar katılıyorum. Doğru. Suriye'de 380 bin cana mal olan, devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, evet o da ateşle oynamaktır. 

DAEŞ'le mücadele bahane

DAEŞ'le mücadele bahanesiyle uluslararası meşruiyeti olan muhalifleri vurmak, ateşle oynamaktır. Bize olmadık ithamlarda bulunmak, meseleyi vatandaşlarımıza ki bir fuara katılmak için Rusya'ya giden vatandaşlarımıza eziyete vardırmak, ateşle oynamaktır. Tüm dünyada tarafından meşru görülen bir hadiseyi bahane ederek, bölgede ticari faaliyet veya insani yardım amaçlı olarak bulunabilecek TIR'ları sorumsuz bir şekilde vurmak, evet ateşle oynamaktır. Rusya'ya çok samimi olarak, ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, uçağın angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü de yineledi.

Kurnazlığı görmüyor değiliz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın, Suriye’ye yerleştirdiği S-400 füzeleri ve gönderdiği savaş gemilerine dikkat çekerek, "Rusya'nın uçak meselesini bahane ederek, Suriye'deki askeri bağlarını güçlendirmesinin gerisindeki kurnazlığı da görmüyor değiliz" ifadelerini kullandı. S-400 hava savunma füzelerinin menzili İçanadolu’ya kadar uzanıyor. 

Erdoğan: Davetsiz misafir olmaz

Stratejik işbirliğinin hava sahası ihlalini meşru kılmadığını ifade eden Erdoğan, “Ben Putin'i o zaman (önceki ihlallerde) aradım. Ardından G-20 Zirvesi'nde uyardım. ‘O uçaklar sizin misafiriniz’ dedi. Ben de dedim ki ‘Davetsiz misafir olmaz’. Şu an Suriye'de gayri meşru bir devlet var. Bu devlete destek verilmesi meşru mudur? Buna rağmen bilinçli ya da bilinçsiz Rusyanın sınırlarımızı ihlal etmesine sessiz kalmamız mümkün değildir. Neymiş, Suriye davet etmiş. Bunun davetine icabet etmeye mecbur musun?” diye konuştu. 

Kimseyi sırtından bıçaklamadık 

Putin’in “sırtımızdan bıçaklandık” şeklindeki açıklamalarına da cevap veren Erdoğan, “Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet mücadelesini her zaman göğüs göğüse vermiştir. Sınırlarımızın ihlali nedeniyle yaşanan hadise kendi mecrasında takip edilir. Sonuçta kimin kastı ya da ihmali olduğu anlaşılır” dedi. 

DAEŞ petrolünü Ruslar satıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKŞAM gazetesinin dün manşetten verdiği, habere de atıf yaparak, Rusya’nın DAEŞ petrolünü Suriye’ye sattığını söyledi. "Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz" diyen Erdoğan, "Türkiye, DAEŞ’ten petrol almıyor, tam aksine Rus şirketlerinin DAEŞ’le ortak Suriye’ye petrol sattığını belgelerle ispat etti Amerikan Hazine Bakanlığı" ifadesini kullandı, "Uluslararası ilişkiler dedikoduyla, iftirayla yürümez" dedi.

"Göğüs göğüse çarpışırız"

Biz Rusya ile olan ilişkilerimiz çok önemsiyoruz. Sayın Putin, Türkiye'nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Hayır, bu millet hiçbir zaman sırtından bıçaklamamış, göğüs göğüse çarpışmasını bilmiştir. Neticesi ne olursa olsun öyle yaparız. Bu ilişkilerin zarar görmesini istemiyoruz. Suriye sınırımızın ihlali nedeniyle yaşanan mesele kendi mecrasında devam eder, her şey araştırılır. Ama bu mesele üzerinden Türkiye'ye yönelik topyekün iftira kampanyası başlatılması, ilişkilerimizin tehlikeye atılmasını yakıştıramıyorum. Bu konuyu Putin'le yüzyüze görüşmeyi isterim. Bu konunun gereksiz şekilde tırmandırılmasından rahatsız olduğumuzu söylemek isterim.

Türkiye ile Rusya arasında çok büyük işbirliği potansiyeli var. Bu olayın bu potansiyele zarar vermesini istemiyoruz. Bu durumdan zarar görecek olan ülkelerimizdir. Gelin bu duruma meydan vermeyelim.