HABER MERKEZİ
Hamas ile İsrail arasındaki esir takası kapsamında Taylandlı rehinelerin bırakılmasındaki pay sahibinin Başkan Erdoğan olduğu ortaya çıktı. Hamas, Erdoğan'ın çabaları sayesinde ellerindeki Taylandlı esirleri serbest bıraktıklarını açıkladı.
Türkiye, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik bombardımanın durdurulması, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların bölgeye ulaştırılması için girişimlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. Hamas ile İsrail arasında 4 günlük geçici ateşkesin sağlanması için kritik bir rol üstlenen Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze için yürüttüğü diplomasi trafiği meyvelerini verdi. Hamas, Erdoğan'ın devreye girmesiyle Gazze'de bulunan Taylandlı vatandaşların serbest bırakıldıklarını açıkladı.
MİT DEVREYE GİRDİ
Başkan Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'a Gazze'deki Taylandlı esirlerin serbest bırakılması yönünde talimatı verdiği öğrenildi. MİT'in yürüttüğü çalışmalar olumlu neticeyle sonuçlandı. MİT'in yapılan temaslar kapsamında, Hamas'ın elindeki Taylandlı esirlerin bırakıldığı ortaya çıktı.
ERDOĞAN SAYESİNDE
İran, Taylandlı esirlerin serbest bırakılmasının kendileri sayesinde olduğunu ileri sürse de bu iddiayı Hamas yalanladı. Hamas, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarına yanıt olarak Gazze'deki Taylandlı esirler serbest bırakıldı" açıklamasında bulundu. Anlaşmanın ilk gününde Hamas, 13 İsrailli ile birlikte 12 Taylandlıyı da serbest bırakmıştı. Taylandlıların serbest bırakılması sürpriz bir gelişme olarak değerlendirilmişti. Esir takasının ikinci gününde ise Hamas, 13 İsrailli ve 4 Taylandı rehineyi daha salmıştı.
TÜRKiYE'YE TEŞEKKÜR
Tayland, vatandaşlarının serbest bırakılmasındaki çabaları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.
GEÇİCİ ATEŞKESTE SON GÜN
Dün de 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus ile 39 Filistinli daha serbest bırakıldı. Netanyahu'nun her gün 10 rehine bırakılmas karşılığı ateşkesi uzatmayı kabul ettiği belirtiliyor.
Gazze'de cuma günü yürürlüğe giren 4 günlük geçici ateşkes bugün sona erecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması planlanan takasta ikinci gün çıkan kriz geç saatte yapılan müdahale ile çözüldü. 13 İsrailli ve 4 Tayland vatandaşına karşılık 39 Filistinli serbest kaldı. Dün de 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus ile 39 Filistinli serbest bırakıldı. ABD Başkanı Biden, ABD-İsrail vatandaşı 4 yaşındaki kız çocuğunun da serbest bırakıldığını belirterek "Amacımız bu arayı devam ettirmek. Daha çok ABD'li rehinenin serbest bırakılmasını bekliyoruz" dedi. Bugün yapılacak takaslarla 4 günlük süreç tamamlanacak.
HER 10 ESİRE 1 GÜNLÜK ARA
Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre, Hamas elindeki her 10 esiri bırakması halinde ateşkes 1 gün uzayacak. İsrailli ve Filistinli aileler, daha fazla kanın dökülmemesi ve esirin bırakılmasını istediklerini belirterek, 'insani ara'nın uzatılmasını istiyor. Biden ile görüşen Netanyahu'nun her gün 10 rehine bırakılması karşılığı ateşkesi uzatmayı kabul ettiği belirtiliyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamad, "İsrail elindeki bütün Filistinli esirleri serbest bırakırsa biz de elimizdeki İsrailli askerleri serbest bırakmaya hazırız" teklifini yaptı. İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi ise insani aranın sona ermesinin hemen ardından, Hamas'la mücadeleye kararlılıkla döneceklerini açıkladı.
NETANYAHU'YA İSTİFA ÇAĞRISI
İsraillilerin, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya tepkisi sürüyor. Netanyahu'nun Batı Kudüs'teki konutun önünde toplanan yaklaşık bin İsrailli, ellerinde hükümeti başarısız olmakla suçlayan döviz ve karikatürler taşıyarak, Netanyahu'nun istifa etmesi çağrısında bulundu. Polis bariyerlerinin önünde Netanyahu için "suçlu, suçlu" sloganları atan göstericiler, Netanyahu'nun akıttığı kanı temsilen caddeye kırmızı boya döktü. Göstericilerden Karen Saar "Netanyahu'ya güvenmiyorum. Son 5 yıldır tüm adımları kendisini kurtarmak içindi" derken, Yair Katz ise "Netanyahu hapse girmeli, bir daha dönmemeli" tepkisinde bulundu.
REİSİ İLE KALICI ATEŞKESİ GÖRÜŞTÜ
Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail'in Gazze'ye yönelik hukuksuz saldırıları, Filistinlilere yönelik insani yardım faaliyetleri ve bölgede kalıcı ateşkese ulaşmak için atılabilecek adımlar ele alındı. Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye ve İran başta olmak üzere İslam dünyasının Filistin topraklarındaki İsrail vahşeti karşısında ortak tutum sergilemesinin önemini ifade etti. Erdoğan, İran ve Türkiye'nin geçici ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve kalıcı barışa ulaşılması için birlik içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Görüşmede liderler, Türkiye'de düzenlenecek Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları ve gündemi ile ilgili de görüş alışverişinde bulundu.
İNSANCA MUAMELE GÖRDÜLER
Hamas'ın serbest bıraktığı İsrailli esirlerin insanca muamele gördüklerini söyledikleri ifade edildi. İsrailli haber platformu Walla'nın haberine göre, cuma gecesi Gazze Şeridi'nden büyükanne, anne ve bir erkek çocuğun serbest bırakıldığı Munder ailesi'nin yakını, aileyi ziyaret ettikten sonra esirlerin anlattıklarını paylaştı. Munder ailesi'nin üyesi, "İsrailli esirler olumsuz bir durum yaşamadılar. İnsanca muamele gördüler. Düşündüğümüz gibi dehşet hikayeleri yoktu" ifadesini kullandı.
'ŞİDDET GÖRMEDİK'
İsrailli esirlerin Gazze Şeridi'ne götürülmek üzere motosiklete bindirildikten sonra şiddet görmediklerini belirten aile üyesi, İsrailli esirlerin kendilerine verilen radyo ve televizyondan haberleri takip ettiklerini söylediklerini aktardı.
'SEVİNMEYE UTANIYORUZ'
2015'te arabasındaki tüpün patlamasıyla vücudunun yüzde 60'ı yanan İsra Ceabis, İsrailli bir asker patlamada yaralandığı için 8 yıldır hapishanede tutsaktı. Esir takasıyla özgürlüğüne yeniden kavuşan Ceabis'e öfkesi dinmeyen İsrail askerleri, Ceabis'in serbest bırakılması öncesi ailenin evine baskın düzenleyerek, aile fertlerini darp ederek evden çıkardı. Ceabis'in ailesiyle buluşmasında duygu dolu anlar yaşandı. Ceabis, "Bizi hapisten çıkaran Rabbimize elhamdülillah diyorum. Sevinmeye utanıyoruz çünkü tüm Filistin kan ağlıyor" dedi. Ceabis, kadın gardiyanların Filistinli kadın tutukluları aşağıladığını anlattı.
EN ESKİ MAHKUMUN ESARETİ SONUNDA BİTTİ
İsrail hapishanelerindeki en eski tutuklu kadın olarak bilinen Meysun Musa el-Cibali, 2015'te kontrol noktasında İsrailli bir kadın askeri yaraladığı için 15 yıl hapse çarptırılmıştı. Esir takasıyla esareti biten Cibali, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren hapishanelerde yaptığı işkenceyi anlattı: "İsrail makamları, 7 Ekim'den sonra Filistinli tutuklu kadınları her şeyden mahrum bıraktı. Kadınlar darp ve gaz bombalarına maruz kalmalarının yanı sıra tek kişilik hücrelere konuldular. Hatta gardiyanlar, Filistinli tutuklulara istediklerini yapabilecekleri yönünde yetki aldıklarını söylediler. 80 kadın esir için 10 kişilik yemek gönderdiler. Kana bulanmış bu kadar ağır bir bedelle hapishaneden çıkmak istemezdik."
TÜRK GAZETECİLER GAZZE'YE IŞIK TUTTU
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) Filistinlileri temsil eden Fransız avukat Gilles Devers, İsrail'in savaş suçlarının kayıt altına alındığını belirtti. Devers, Türk basınının çektiği fotoğraflarla İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor bombası kullandığını kanıtlamada büyük rolünün olduğunu vurguladı.
ABD'DE FİLİSTİNLİ 3 GENCİ VURDULAR
ABD'nin Vermont eyaletinde yer alan Burlington kentinde Filistinli 3 üniversite öğrencisine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce silahlı saldırı düzenlendi, gençlerden ikisi ağır yaralandı. Filistinli 3 öğrencinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'dan ABD'ye üniversite okumak üzere gittiği belirtildi. Sırtından vurulan gençlerden Hisham Awartani ile göğsünden vurulan Tahseen Ahmed'in durumunun ağır olduğu açıklandı.
YEMEN'DE İSRAİL GEMİSİ KAÇIRILDI!
Yemen'in Aden şehri açıklarında 1'inci ve 4'üncü kaptanları Türk olan İsrail bağlantılı tanker, silahlı saldırganlarca ele geçirildi. Denizcilik Genel Müdürlüğü, "1. kaptan Aydın Hasırcı ve 4. kaptan Okan Yüksel'in görevli olduğu gemiyle ilgili tüm birimlerle iletişim halindeyiz" açıklaması yaptı.