Erdoğan: Gerçekler ortaya çıksın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın Doğan’ın “Refah-Yol Hükümeti’ni ben yıktım” dediği iddiasıyla ilgili olarak 28 Şubat Davası kapsamında yargının harekete geçmesi için “Hayra alamettir, üzeri kapatılan gerçekler ortaya çıksın. Hesabını versinler” dedi.

1

MURAT KELKİTLİOĞLU

murat.kelkitlioglu@aksam.com.tr

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa, Belçika ve Japonya’daki temaslarının ardından yurda döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Aydın Doğan’ın 28 Şubat Davası kapsamında incelenecek olmasını olumlu bulduğunu açıkladı. 

HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMASIN

28 Şubat davasının sivil ayağı ile ilgili iki gelişme Erdoğan’a soruldu. POAŞ ihalesi ilgili tüm bilgi ve belgelerin istenmesine karar verilmesi ve Aydın Doğan'ın "Refah-Yol'u ben yıktım" dediği iddiasıyla ilgili Albayraklar'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verilmesi hakkında Erdoğan’a ne düşündüğü soruldu. Erdoğan’ın yanıtı şöyle oldu: 

“Hayra alamet diyorum. Gerçekler ortaya çıksın. Yargı içerisindeki malum yapı bugüne kadar pek çok konuyu görmedi veya üzerini kapattı. Gerçeklerin ortaya çıkması için, yargı üzerine düşeni yapmalı. Gerekiyorsa, 

her ne kadar icracı olmasa da, bu tür konularda Devlet Denetleme Kurumu'nu da çalıştırabiliriz. Hiçbir şey gizli kalmasın, her şey gün yüzüne çıksın. Hesabını versinler!” 

İFTİRA ODAKLARI VAR 

Erdoğan, belirli odakların, hiçbir günahı olmayanlara iftiralarla fatura kesmeye kalktığı bir ortamda olduğumuzu vurgulayarak, “Doktoraya giden oğluma, iftira atıp 'kaçtı' dediler. Oysa bayramda buradaydı. Haziran-temmuz gibi tezini verince de ülkemize dönecek. Bu ülkeden kimlerin kaçtığı belli. Kaçanlardan değil benim oğlum. Ama bazı kesimler, 'Çamur at, izi kalır' mantığıyla iş yapıyor” şeklinde konuştu. 

Yalan peşindeyken suçüstü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “PKK’yla birlikte hareket etmiyoruz” diyen Demirtaş’ın HDP’lilere terörist cenazelerine gitmeleri talimatı vererek suçüstü yakalandığını söyledi. 

HDP'nin Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın, teröristlerin cenazesine katılmayan vekiller hakkında parti içi disiplin sürecini başlatacağı yönündeki açıklamasının sorulduğu Erdoğan, şöyle yanıt verdi: “Şaşırtıcı bir gelişme değil. Böylece kendilerini ele vermiş oluyorlar. Yeni kampanyalarında, sözüm ona, 'PKK bizden değil, biz de PKK'dan değiliz' mesajı vermeye çalışmışlardı. Ama soruda belirttiğiniz şeyle,  kendilerini ele vermiş oluyorlar. Adeta suçüstü yakalanmış durumdalar. 'Çatışmasızlık' diye bir ifadeyle, halkı kandırabileceklerini zannediyorlar. İktidarı ve şahsımı suçlamaya kalkıyorlar. Çatışmanın faturasını devlete kesmeye çalışıyorlar. Halbuki çatışmaya kimlerin sebep olduğu ortada. Halkı kimlerin tehdit ettiği de ortada. 

KARA BULUTLAR DAĞILACAK 

Milletimiz her şeyin farkında. Halkımız, terörün ve terörden beslenenlerin yalanlarına itibar etmeyecektir. Milletimizin, 1 Kasım'da demokrasi mekanizmasını çalıştıracağına, ferasetini ortaya koyacağına, ülkemiz üzerinde oluşturmaya çalışılan kara bulutları dağıtacağına inanıyorum. Bu noktada, tehditlere aldırmamak, sandıklara sahip çıkmak da çok önemli. Bu, milletçe hepimizin görevi…”   

Bölgeyi sınıyor dost kaybeder

Rusya’nın Suriye’deki operasyonları ve Türkiye’ye karşı tavırlarını bir kez daha eleştiren Erdoğan, “Rusya, adeta bölgeyi sınıyor. Rusya bu şekilde davranarak dost kazanamaz, tam tersine dostlarını kaybedebilir” dedi.

Suriye’den Batı’ya doğru yeni bir göç dalgasının başlayabileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, “Ölüm insanlara her şeyi yaptırır. Ancak AB yetkilileri bu konuda bir şey yapmaları gerektiğini ilk kez idrak etmiş durumdalar” ifadelerini kullandı. 

PYD’yi karada kullanabilirler 

Erdoğan, “Rusya'nın arabuluculuğu neticesinde rejim ile PYD arasında bir anlaşma yapıldı. Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “PYD zaten rejim desteklidir. Rusya kara harekatında kullanmak üzere PYD ile anlaşma yapabilir. Buna hazır durumdalar. Aynı şekilde başkalarıyla da yapabilirler! Bakıyorsunuz, DAİŞ'in elinde Batı ülkelerinin silahları var, Rus silahları da var. DAİŞ bu silahları nasıl elde ediyor? Bunu sorduğumuz zaman da rahatsız oluyorlar.” 

Suriye'de aynı pozisyondayız

Türkiye’nin Suriye’deki pozisyonunun değişmeyeceğini belirten Erdoğan, “Suriye'deki mevcut rejim, bir terör devletidir. Bu nedenle baştan beri Özgür Suriye Ordusu'nu destekliyoruz” dedi. Erdoğan, NATO’nun son açıklamalarıyla terörden arındırılmış güvenli bölge için olumlu sinyal geldiğini de söyleyerek, “ABD Başkanı Obama ile büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta bir telefon görüşmesi yapacağız. Kendisiyle tüm bu konuları ele alacağız” dedi. 

Füzelerde ortak üretim istiyoruz 

Erdoğan uzun menzilli füze ihalesi konusunda, "Neticelenecek. Kasım ayında Çin Devlet Başkanı G20 çerçevesinde Türkiye'de olacak. Fransa da teklifini yenilemiş durumda. Hollande BM Genel Kurulu'nda görüştüğü Ahmet Bey aracılığıyla bana bu konuda bir mektup gönderdi. Bizim üzerinde önemle durduğumuz konu, ortak üretim ve teknoloji kazanımı" ifadelerini kullandı.

Bize yaklaşımı daha olumlu 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası konjonktür nedeniyle bir dönem Şanghay Beşlisi’yle ilgili beyanatlar verdiğini ancak şuanda durumun farklı olduğunu söyledi. AB’nin bir dönem Türkiye’yi oyalama içine girdiğinin belirten Erdoğan, “Fakat ben Brüksel'de pazartesi günü yaptığım temaslarda, uzun bir aradan sonra ilk kez, AB yetkililerini Türkiye'ye karşı olumlu bir tavır içerisinde gördüm. Durum farklılaşıyor” dedi.

Merkel'in sözleri

Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “Türkiye’nin AB’ye üye olmasına karşıyım" şeklindeki sözleri içinse, "Yeni bir şey değil" dedi.

Toyota burada jeep üretecek 

Japonya’daki temaslarıyla ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 büyük japon firmasıya detaylı görüşme yaptıklarını söyleyerek, “Bunlar Mitsui, Mitsubishi, Ihi, Toyota, Mitsui, Hitachi'den oluşuyor. Japon yatırımcılar özellikle nükleer tesisler ve Afşin Elbistan Termik Santralı ile ilgileniyor. Toyota, yeni bir jeep SUV modelini Türkiye'de üretmeye başlayacak. Bu modelle, 4 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyorlar" dedi.

Aziz Sancar’ların sayısı artmalı 

Nobel Kimya Ödülü'nü alan Aziz Sancar’ı Türkiye’ye geldiğinde ağırlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Edebiyat alanından sonra Kimya alanında da bir NOBEL ödülü alınması, milletçe hepimizi mutlu etti. Hocamızı tebrik ettim. Kendisiyle gurur duyduk. Bu tür bilim adamlarımızın sayısının artmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

Şah damarımızı keserseniz… 

İsrail’in Filistin’deki politikların eleştiren Erdoğan, “Tam olumlu adımlar atılacak ilişkiler normale dönebilir denilirken, bir bakıyorsunuz İsrail Mescid-i Aksa'yı basıyor. O kutsal mekan, Müslümanların şahdamarı. Damarı kesmeye kalkarsanız nasıl el uzatacağız? İyi niyet karşılıklı olmalı” dedi.