AKŞAM GAZETESİ
St. Antony's College Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Dimitar Bechev imzalı analizde, Avrupalı liderlerin, sinir bozucu imajından keyif alan Trump'ın katılacağı zirveden kazasın belasız çıkmak için adeta dua ettiğini yazdı.
Analizde Batı liderlerinin bunu sağlamak için Başkan Erdoğan'a bağımlı kaldığı kaydedildi. Analizde, Avrupa ülkelerinin Erdoğan'ın Trump ile kurduğu güçlü kişisel ilişki sayesinde Washington kaynaklı olası krizleri dengeleyebileceğine inandığı aktarıldı.
Foreign Policy, Erdoğan'ın zirveyi Türkiye'nin Avrupa güvenliğindeki kritik rolünü göstermek ve ABD'den F-110 jet motoru satışı gibi önemli kazanımlar elde etmek için stratejik bir platforma dönüştürebileceğini yazdı. Almanya medyası ise "Avrupa'nın temel beklentisi krizin değil, sessiz ve kontrollü bir NATO zirvesinin gerçekleşmesi" ifadelerine yer verdi.