Engelsiz Togg'a Zülal imzası

Görme engelli Zülal Tannur, kendisi gibi engelli olanlara seyahatleri anlatacak ‘From Your Eyes' adını verdiği bir uygulama geliştirdi. O uygulama, Togg'da kullanılmaya başlandı.

Görselleri hikayeleştiren 'From Your Eyes' uygulamasıyla TEKNOFEST'te birinci olan Zülal Tannur'un projesi TOGG'a entegre oldu. Tannur'u ağırlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Zülal, engelleri aşan bireyler için ilham kaynağı" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "From Your Eyes" uygulamasıyla TEKNOFEST birincisi olan görme engelli genç girişimci Zülal Tannur ile "3 Aralık Engelliler Günü" dolayısıyla bir araya geldi. Tannur'un yapay zeka ve insan işbirliğiyle geliştirdiği, görme engelli kullanıcılara anlatım hizmeti sunan teknolojisi hakkında bilgiler alan Kacır, kendisine TEKNOFEST montu hediye etti. Kacır, "Zülal; engelleri aşan, ilham veren örneklerden biri. Muazzam bir başarı hikayesi var. Geliştirdiği yüksek teknoloji girişimiyle sadece görme engelli bireylere yönelik değil aslında tüm akıllı cihazlara yönelik uygulamasıyla çok başarılı bir girişimcilik serüveninin başlangıcında" dedi.

YOLU TARİF EDİYOR

Yüzde 5 görme oranına sahip bir bebek olarak dünyaya gelen Zülal Tannur, objelerin gerçeklerini gördüğünde onların ne olduğunu anlayabilmek adına ailesinin yardımıyla erken yaşta teknolojiyle buluştu. 4.5 yaşında bilgisayar kullanmaya başladı. Tannur, gözlerinin görmemesinin kendisine ilham kaynağı olduğunu belirterek, sadece görme engelli insanlar için değil göremeyen makineler için de teknoloji ürettiklerini anlattı. Otomobillerde yolcu ve sürücüler için sadece görselleri tanıyan değil, bu görselleri hikayeleştiren, kaza yapma olasılıklarını aza indiren ürünleri olduğunun altını çizen Tannur, şu ifadeleri kullandı: "Müşterilerimizden birisi de yerli ve milli otomobilimiz Togg. Yolda gidiyorsunuz, gördüğünüz manzaraları sizin için tarif eden, hikayeleştiren, sizin için kaza tahminlemesi yapıp kendi komponentlerini yapan akıllı araç asistanı olarak çalışıyoruz. Aracın içerisindeki hem sürücüler hem yolcular için çok kapsamlı bir çözümden bahsediyoruz. Togg'un gördüğü görüntüleri anlamlandırıp, Togg'u bir laboratuvar ortamı olarak değerlendirip, sürücü ve yolculara full kapasite hizmet verebilecek bir akıllı asistan haline gelmesini sağladık. Togg'un görebilmesini sağlıyoruz, Togg'un gözü olduk. Dünyada video görüntü işlemeyi hikayeleştirebilen bir teknoloji yoktu. Bunu ilk başaran From Your Eyes aslında."

FROM YOUR EYES ÜCRETSİZ BİR ASİSTAN TEKNOLOJİSİ

From Your Eyes' ile görme engelli kullanıcılar anında fotoğraf çekebiliyor ve mevcut kütüphanelerinde görsel yükleyebiliyor. Görüntü uygulamaya yüklendikten sonra görme engelli kullanıcıya, yapay zeka tarafından geliştirilen taslak açıklama gönderiliyor. Görme engelli kullanıcı bu taslağın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorsa tek tuşla gönüllülere gönderebiliyor.

ZİHİNLERDEKİ ENGELLERİ AŞTIK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla paylaşım yaptı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yetenekleriyle, başarılarıyla, azimleriyle hem gönüllerdeki hem de zihinlerdeki engelleri aşan kardeşlerimizle güçlü bir toplumuz. Zira sevgi, dayanışma ve kardeşlik bağı ile bağlıyız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü tebrik ediyor, bugünün toplumsal farkındalığımızı artırmaya vesile olmasını umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMAYA OTOMATİK RAMPA ŞART

Doğuştan tekerlekli sandalyeye bağımlı yüzde 96 ağır engelli olan Hikmet Gündüz, 10 yıldır Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kezban Esat Semt Polikliniği'nde çalışıyor. Belden aşağısını hareket ettiremediğini dile getiren Gündüz, "Hiçbir zaman hayattan kopmadım, mevcut durumumu bir tık nasıl ileriye taşıyabilirim diye düşündüm. Hayat felsefemi, 'Gidene üzülme var olanı yaşat' şeklinde özetleyebilirim" dedi. Gündüz, toplu taşımaya otomatik rampanın şart olduğunu belirtti, tekerlekli sandalyelerin fiyatlarının da daha ulaşılabilir olmasını istedi.

FARKINDALIK DANSI

Adana'da polis, 'Dünya Engeliler Günü'nde sahneye çıktı; özel gereksinimli çocuk ve gençlerle vals yaptı. 'Farkımı fark et; benimle dans et' sloganıyla düzenlenen etkinlikte objektiflere de renkli görüntüler yansıdı. Üniformalarıyla 'farkındalık dansı'na katılan polisler, performanslarıyla da dikkat çekti. Engelleri aşan dans, büyük alkış toplarken, duygu dolu anlar da yaşandı. Çocuklarını sahnede dans ederken izleyen anne ve babalar, o anlarda mutluluk gözyaşı döktü.

TÜM HAYATI ÖĞRENCİLERİ

Karaman'da köyde doğup büyüyen ve 10 yaşında eğitim hayatıyla tanışan görme engelli 27 yaşındaki Burcu Salman, Aksaray Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünden mezun olarak hayalindeki öğretmenliği yapmaya başladı. Evlenip kızını kucağına alan Burcu Salman, eylülde İzmir'e atandı. Görme engelliler için ailelerinin bakış açısının çok önemli olduğuna işaret eden Salman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aileleri, engelli çocuklarından kesinlikle utanmasınlar. Onların bir şey yapamayacağını düşünmesinler. Onlara güvensinler, inansınlar çünkü hayatta kendilerine inanmayan çok insanla karşılaşacaklar."

Eskiden engellilerin daha zor bir hayat yaşadığını dile getiren Salman, Braille alfabeli kitaplardan oluşan kütüphaneler ve sesli kitapların sayısının hızla arttığını söyledi.

EN ÖZEL KLİP

Rize Valiliği ve Çayeli Kaymakamlığınca yürütülen "Engelsiz Çal" projesi kapsamında müzik öğretmeni Oğuzhan Bektaşoğlu öncülüğünde bir araya gelen engelliler, "Memleketim" türküsünü hem çaldı hem de söyledi. Yaklaşık bir yılda çalışmaları tamamlanan klipte, Zil Kale, Rize-Artvin Havalimanı, Kız Kulesi, Çay Bardağı, çay bahçesi gibi kentin tarihi ve turistik noktaları da yer aldı. Otizmli Miraç Kerim Çelik de bu güzel projede yer aldığı için mutlu olduğunu belirterek, "Her şey çok eğlenceliydi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.