Endonezya ile 5 imza! İşbirliği anlaşmaları ilişkileri güçlendirecek

Türkiye ile Endonezya arasında savunma sanayii, teknoloji, ormancılık, çevre ve kalkınmada 5 işbirliği anlaşması imzalandı. G20 Liderler Zirvesi öncesi Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, ikili ilişkiler için tarihi bir adım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu Bali Adası'nda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya geldi. Zirvenin düzenleneceği Apurva Kempinski'de gerçekleşen görüşme öncesinde iki lider, kısa basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı Widodo'ya şükranlarını ifade etti.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Endonezya'yı başarıyla icra ettikleri G20 dönem başkanlığı dolayısıyla tebrik eden Erdoğan, "Seneye Nisan ayında Endonezya'nın MİKTA dönem başkanlığını bizden devralacak olmasından dolayı ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle 2023 ASEAN dönem başkanlığı için şimdiden başarılar diliyor, diyalog ortaklığı hedefimize desteğinizi bekliyorum. Bugün beraberce kurduğumuz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması, ikili ilişkilerimiz açısından tarihi bir adımı teşkil ediyor" diye konuştu.

İki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla gerçekleşen törende, Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması, Araştırma, Teknoloji ve İnovasyon Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması, Çevre Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ve TİKA ile Endonezya Dışişleri Bakanlığı Arasında Kalkınma İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptı imzalandı. Sosyal medya hesabından anlaşmalara ilişkin paylaşım yapan Bakan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın Endonezya ziyaretinde 5 anlaşma imzaladık. Ülkelerimiz arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

TERÖRİSTLERİN ARKASINDAKİLER HESAP VERECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, G20 Liderler Zirvesi öncesi Endonezya ve Türkiye arasında bir dizi anlaşmanın imza törenine katıldı. Çavuşoğlu, Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto'ya taziye mesajı için teşekkür etti.

TERÖRÜ YOK EDECEĞİZ

Çavuşoğlu, "Bakan Emin olun failler, teröristler ve teröristlerin arkasında olanlar hesap verecek. Ülkemizde ve komşu bölgelerdeki teröristleri yok etmeye devam edeceğiz" dedi. İki ülkenin ikili ilişkilerde önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Çavuşoğlu, "Savunma sanayi, araştırma, ormancılık, çevre, kalkınma gibi birçok alanda ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz. Özel sektörümüz de burada Endonezya'da gerçekleştirecekleri elektrikli otobüsler, Trans-Sumatera yolu gibi önemli projelere imza atacak. Türkiye olarak Endonezya'nın G20 başkanlığının önceliklerini ve faaliyetlerini destekliyoruz. Endonezyalı kardeşlerimizi çok başarılı bir başkanlık için tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

BALİ'DE EN GÜÇLÜ BULUŞMA!

Çok sayıda tapınak nedeniyle 'Tanrılar Adası' diye de anılan Bali G-20 Zirvesi'nde dünya liderlerini ağırlıyor. Zirve boyunca adada uçurtma uçurmak bile yasak. Güvenlik için 18 bin polis, 12 savaş gemisi, 13 helikopter ve 4 savaş uçağı kesintisiz görev yapacak. Dünyanın en güçlü uluslarının yöneticileri Endonezya'nın dünyaca ünlü tatil adası Bali'de bir araya geliyor. Zirve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Meksika ve Brezilya liderlerinin yokluğunda toplanacak. G-20 üyesi 17 ülkenin liderleri küresel krizlere çözüm arayışıyla bir masanın etrafına oturacak.

TSUNAMİ TAHLİYE PLANI

20 yıl önce 202 kişinin öldüğü bombalı saldırılarla sarsılan adada yoğun güvenlik önlemleri alındı. 18 bin asker ve polis görevlendirildi. Ordu, 12 savaş gemisi ve 13 helikopter ile her an adayı izleyecek. Ayrıca ikisi F-16 olmak üzere dört savaş uçağı ve bir Boeing keşif uçağı kesintisiz görev yapacak. Yetkililer, zirve için özel tsunami önlemleri de aldılar. Sadece bir doğal afet durumunda tahliyeyi koordine etmesi için 1500 kişi görevlendirildi.