En zorlu işlere kadın eli değdi

Kimi TIR şoförü, kimi vinç operatörü kimi ise oto tamircide kaportacı. Erkek işi demediler, en zorlu mesleklerin üstesinden geldiler. Hepsinin ortak gayesi ise ekmek parası.

LİMANDAKİ YÜKLER OJELİ TIR ŞOFÖRÜNE EMANET

Sanayi kenti Kocaeli'de 5 yıldır faaliyet gösteren DP World Yarımca Limanı'nda verilen eğitimlerle limancılık alanında da kadınlar istihdam ediliyor. Gemilerden alınan yükleri terminal içi aktarma TIR'ı ile taşıyan Ayşe Kayam (26), "Her işin bir zorluğu var ama insan isterse her işi yapar. Özellikle de kadınlar" diyerek şöyle konuştu: "İlk başladığımda çevrem çok yadırgadı. 'Başka iş mi yok?' diyorlardı. Şimdi ise 'Helal olsun' diyorlar. Mesela biriyle tanışıyorum, 'Tır şoförüyüm' diyorum. Yemin ettiriyor bana, ehliyetimi gösteriyorum, o şekilde inanıyorlar."

HER TÜRLÜ OLAYA KARŞI TEYAKKUZDALAR

28 itfaiye grubunda 585 personelle hizmet veren Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında 15 kadın görev alıyor. Metrelerce yükseklikten iple aşağı inen, kuyulardan canlı kurtarma operasyonu gerçekleştiren, kadınlar, her türlü olaya karşı teyakkuzda. 5 yıllık itfaiye eri Kiraz Ekinci "Kadınlar her yerde olduğu gibi bu alanda da gücünü gösterebilir" diyor.

17 YILDIR SERVİS ÇEKİYOR

Afyonkarahisar'da eşinin yanında 17 yıldır servis şoförlüğü yapan 3 çocuk annesi 51 yaşındaki Ummuhan Koca, mesleğinde taşıdığı insanların sağlığı ve güvenliğini ön planda tutuyor. Koca, "Yola çıktığım zaman kendimden çok taşıdığım personeli ve çocukları, güzergahımdaki diğer araçları düşünüyorum" diyor.

BETON MİKSERİ SÜRÜYOR

Bursa'da yaşayan Sevda Yaruk, babasından özendi, ağır vasıta ehliyeti aldı, 6 yıl önce beton mikseri şoförü olarak işe alındı. Yaruk, "İnşaatlarda park ederken 'kadın olduğumu görünce uzaylı gibi bakıyorlar" dedi.

'SÜPER MARİO'

İzmir'de emekli olduktan sonra 45 yaşında kule vinç operatörlüğü ehliyeti alan 3 çocuk annesi Nuray Yurt, metrelerce yüksekte kullandığı vinçlerle kentte inşa edilen yüksek binaların yapımına katkı sağlıyor. Mesai arkadaşlarının vinç kulesine hızla çıkıp inmesi nedeniyle "Süper Mario" olarak çağırdığı Yurt, zorluk yaşasa da herkesin güvenini kazanmayı başardığını söyledi.

'ABLAYA GİT, O İLGİLENİR'

Edirne'de sanayi sitelerinde uzun yıllardır çalışan kadın ustalar, erkeklere taş çıkartıyor. Oto boyacısı Eylem Kuşçu "Kadınlar toplum baskısını kulak ardı etsinler. Kendilerine inansınlar. Ben yapabiliyorsam onlar da yapabilirler" diye konuştu.