En yakın deprem Marmara'da

Marmara ve Ege'de 4,4 ile 4,7 büyüklüğündeki depremler tedirginliği artırdı. Uzmanlar, bu sarsıntıların Marmara Denizi'nin güneyindeki fay hatlarında bir gerilme artışını işaret ettiğini ve daha büyük depremlerin habercisi olabileceğini belirtti.

Çanakkale'nin Ezine İlçesi'nde önceki gün saat 17.39'da 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, yerin 10,23 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya üzerinden depreme ilişkin uyarılarda bulundu. Görür, depremin KAF'ın orta branjına ait olduğunu vurgulayarak "Bu kol ve KAF'ın güney kolu yavaş enerji biriktiren dallar. Bu nedenle daha geç depremler bekliyoruz. Şimdilik en yakın deprem Marmara içinde olacak. Bu ülkenin hemen hemen her yeri bir fay örgüsüyle kaplı. Ülkenin herhangi bir bölgesi herhangi bir zamanda büyük bir depreme maruz kalabilir ve binlerce insanımız ölebilir. Bu çok ciddi bir olasılıktır" dedi.

FAY HATLARI GERİLDİ

Prof. Dr. Osman Bektaş, bu sarsıntının Marmara Denizi'nin güneyindeki fay hatlarında bir gerilme artışını işaret ettiğini ve daha büyük depremlerin habercisi olabileceği konusunda uyardı. Prof. Dr. Bektaş, "4,4 Marmara Adası depremini takip eden 4,7 Ezine depremi 'Marmara Denizi'nin güneyindeki faylarda gerilme artışı' olduğu görüşünü güçlendirir. Son birkaç yıldan beri devam eden orta büyüklükteki depremleri daha büyük depremlerin izlemesi olasıdır" ifadelerene yer verdi.

BASINÇLI BÖLGEYE DİKKAT

Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Çukurova bölgesinin deprem açısından rahatladığını belirterek, "Hatay ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 deprem ile Hatay rahatladı. 4,5 büyüklüğünün altındaki depremler sorun yaşatmaz. Asıl sıkıntı şu anda 2. hareket eden Kahramanmaraş, Malatya, Bingöl ve Van'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fayı'nın uzantısı. Oradaki hareket eden 2. blok yerine oturuncaya kadar artçılar devam edecek. Ortalama 6,3 ve 6,5 arasında yaşanacak deprem ile o bölge rahatlayacak" dedi. Baki, "Şu anda asıl sıkıntı Kıbrıs, Ege ve Marmara bölgeleri. Basınç ve birikim oraya yöneldi. Sıkıntılı süreç orada başladı. Orada hareketlenme başladı ve iyi izlenmesi gerekiyor" dedi.

DAF'A BAĞLI YENİ FAY KEŞFEDİLDİ

Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için çalışmalar yürütülüyor. TÜBİTAK başkanlığında yürütülen çalışmada 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının kamuoyuyla paylaşılacak. AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını belirtti. Hendeklerde yapılan incelemede, 6 Şubat depremlerinde Narlı fayının kırılmadığını, bunun yanında yeni bir fay hattının daha doğduğunu tespit ettiklerini anlatan Sözbilir, "Buradaki hareket, Narlı fayının hareketiyle uyuşmuyor. Dolayısıyla Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz" dedi.