En güçlü diaspora Türkler

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, kendi ülkelerinin kaderinin belirlenmesi için kullandıkları oylarla en etkili diaspora oldu.

1

Osman Nuri CERİT  

Yurt dışından yaşaya Türkler 7 Haziran’dan itibaren yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy kullanmaya başladı. Gurbetçilerin yurt dışında oy kullanması için son gün bugün. Daha önceki seçimlerde gurbetçilerin seçime katılma oranı yüzde 48 olmuştu. 24 Haziran için ise 3 milyon seçmenin sandığa gitme oranını yüzde 50’nin üzerine çıkması bekleniyor. 

Her seçimde giderek artıyor

İlk olarak 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanan diasporanın seçime katılım oranı her seçimde yükseldi. Diasporanın oy kullanım oranın artması yaşadıkları ülkelerin Türkiye’ye karşı tutumlarına da en anlamlı cevap verildi. Türkiye ve AK Parti hükümetini hedef alan Almanya, Hollanda gibi ülkelerde Türk diasporasının tercihi büyük oranda AK Parti’den yana oldu. Bu ülkelerdeki gurbetçilerin kullandıkları oylarda AK Parti’nin oy oranın artırması, o ülke hükümetlerinin düşmanca tutumuna yönelik rahatsızlık olarak değerlendirildi.