En büyük sorun ekonomi ve virüs, çözüm AK Parti'de

Optimar'ın 24 ilde yaptığı son kamuoyu araştırması: Türkiye'nin en önemli sorunları ekonomi ve pandemi. Bunları da AK Parti çözer.

Optimar Araştırma’nın 26 ilde 1750 kişi ile yaptığı ankette, katılımcılar Türkiye’nin en büyük sorunu olarak yüzde 50.2 ile ‘ekonomi’, yüzde 32 ile ‘koronavirüs salgını’, yüzde 6 ile terör, yüzde 3.9 ile ‘eğitim’, yüzde 2.5 ile ‘demokrasi’ ve yüzde 1.6 ile ‘dış tehditler’i gösterdi.

Bu sorunların hangi parti tarafından çözülebileceğine yönelik soruya ise, yüzde 50.5 ile AK Parti cevabı verilirken, CHP yüzde 23.3’te kaldı.

Dış tehditlerin hangi parti tarafından önlenebileceğine dair soruya ise katılımcıların yüzde 92.3’ü AK Parti cevabı verirken, yüzde 7.7’si de MHP’yi çözüm adresi olarak gördü.

Koronavirüs konusunda, halkın yüzde 70.6’sı bu mücadeleyi AK Parti’nin başaracağını belirtirken, yüzde 12.6’sı ‘CHP’ cevabını verdi.

Terörle mücadele de halkın yüzde 81’i çözüm adresi olarak AK Parti’yi görürken, ‘CHP’ diyenlerin oranı 5.2’de kaldı. 

SOSYAL MEDYAYA KISITLAMA ‘ORTADA’ 

Sosyal medya kısıtlamalarının ifade özgürlüğüne engel olduğunu düşünenler yüzde 48, ‘engel değil’ diyenler yüzde 23, cevap vermeyenler ise yüzde 29. 

TÜRKİYE KARŞITI YAYINLAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL

Uluslararası medya kuruluşlarının Türkiye aleyhine yayınları için ‘izin verilmemeli’ diyenler yüzde 54’e yükselirken, bu yayınları ifade özgürlüğü olarak değerlendirenler yüzde 15’te kaldı, ‘fikrim yok’ diyenlerin oranı da yüzde 31 oldu.

AYASOFYA İBADETE AÇILSIN 

Araştırmada katılımcılara Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusundaki düşünceleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 42.8’si ‘Ayasofya cami olsun’ derken, bugünkü haliyle korunmasını isteyenler yüzde 23 oldu. Fikir belirtmeyenler yüzde 20, ‘hem cami hem müze olsun’ diyenler yüzde 12.3 oldu. 

HABER KAYNAĞI TV VE BASILI/DİJİTAL GAZETELER 

Katılımcıların yüzde 84,3’ü haberleri daha çok televizyondan takip ediyor. TV’yi yüzde 20,3’le basılı gazete, yüzde 35,3’le internet medyası izliyor.