En acı ziyaret... El değil mezar taşı öptüler

Bayramın ilk günü şehit aileleri, kahramanların mezarlarına gitti. Şehitliğe gelen aileler ve vatandaşlar Türk bayraklarıyla donatılmış kabirlerin bakımlarını yaptı ve dua etti.

AKŞAM

SONER KAN

Ramazan Bayramı'nın ilk günü Türkiye'nin hemen her yerinde bulunan şehitlikler ziyaretçilerle doldu. Şehitliklerde, acılarını ilk günkü gibi yaşayan aileler, gözyaşlarına hakim olamadı.

'HER GÜN BURADAYIM'

İstanbul'da Edirnekapı Şehitliği'ne çocuklarıyla birlikte gelen aileler, şehit yakınlarının mezarı başında dualar okudu, temizlik yaptı. Şehit çocukları ise babalarının mezar taşını öpüp fotoğraflarına sarıldı.Oğlu Özcan İlhan'ın geçen yıl Şırnak'ta teröristlerle girdiği çatışmada şehit olduğunu belirten annesi Gülveşin İlhan, "Bizim bayramımız yok, bu ikinci bayram. O teröristlere lanet olsun, onlar bizim ciğerimizi yaktı. Oğlum Şırnak'ta 5 arkadaşıyla şehit oldu. Her gün buradayım geliyorum. Bizim canımız yandı ama umarım başka hiçbir annenin canı yanmasın" dedi.

GERİDE İKİ EVLADI KALDI

Bitlis Tatvan'da askeri helikopterin düştüğü kazada şehit olan Jandarma İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer'in kayınvalidesi Hülya Aksaya, "Oğlumuzun ziyaretine geldik. Her bayram, her cuma buradayız. Burada yaşıyoruz. 2 tane oğlu var Emir ve Egemen. Biri 3 aylıktı o şehit olduğunda" diye konuştu.

EVLAT ACISI DİNMİYOR

Abdullah Aydın Emer, 2008'de Erzincan Kemah''ta vatani görevini yaparken teröristlerin, yola tuzakladığı mayının patlaması sonucu şehit düştüğünde 21 yaşındaydı. Üniversite eğitimini yarıda bırakıp, askere gitmişti. Anne Tülay Yaşar, oğluyla telefonda konuştuktan bir gün sonra şahadet haberini aldı. Kocası, emekli olup, İstanbul'a gitmi kararı aldı ama onun yüreği Adana'da kalmıştı. Oğlunu rüyalarında görüyordu ve daha fazla dayanamadı Adana'ya geri döndü. Kendisini yalnız bırakan 30 yıllık eşinden de boşandı. Oğlunun mezarını ziyaret eden Tülay Yaşar, "Acı haberi aldığımdan bu yana hiç yaşamıyorum ki. 16 yıl geçti ama evlat acısı hiç diner mi?" dedi.

DEPREM MEZARLIĞINDA HÜZÜNLÜ BAYRAM

6 Şubat depremlerinde vefat eden vatandaşlar Ramazan Bayramı'nda unutulmadı. Depremlerden etkilenen 11 ilde hayatını kaybedenlerin yakınları, üçüncü bayramı da buruk geçirirken mezarların başında gözyaşlarıyla dua etti. Dulkadiroğlu ilçesindeki Kapıçam Mezarlığı bayramın birinci günü yakınlarını kaybeden depremzede vatandaşların ilk ziyaret yeri oldu. Mezarlıkta din görevlileri tarafından okunan Kur'an-ı Kerim'in ve dualara depremzede vatandaşlar hep birlikte 'amin' dedi. Kimi vatandaş mezarları temizledi, kimisi de suladı.

ACILARI HAYLA TAZE

Depremde ailesinden 8 kişiyi kaybeden Serkan Başal, "Babamın, abilerimin ve diğer akrabalarımın mezarına geldim. Kendileri 6 Şubat depreminde vefat etmişti. Kendim de enkaz altında kaldım. Ben, annem ve ablam tek sağ kurtulduk. 3 bayram oldu onlardan ayrı geçiyor. Alışılacak bir durum değil aslında. Biz de idare etmeye çalışıyoruz" dedi.Hatay'a bayram ziyareti için gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da bayram namazının ardından Deprem Şehitliği'ne gitti.

İSİMSİZ KAHRAMANLAR

Adana Asri Mezarlığı'ndaki 'Garnizon Şehitliği'nde Ay-yıldızlı Türk bayrağının işlendiği soğuk mermerlerin üzerinde ne bir isim var, ne de o mezarın kime ait olduğunu belirten herhangi bir bilgi notu var. Onlar hakkında bilinen tek şey; vatan uğruna canlarını feda ettikleri. Kimisi 'Kıbrıs Barış Harekatı'nda; kimisi Kore'ye düzenlenen çıkartmada şehit düştü. Aradan yıllar geçse de kimlikleri hiçbir zaman tespit edilemedi. Şehitlerin kabri, her bayramda olduğu gibi bu bayramda da yine yalnız kalmadı. Vatan uğruna şehit düşen kahraman evlatlarının mezarını ziyaret eden şehit ailesi ve yakınları, 'Garnizon Şehitliği'nden çıkmadan önce 'isimsiz kahramanlar'ın kabrini de ziyaret etti. Üzerinde isimleri bulunmayan mezarlarla tek tek ilgilenen şehit yakınları, onlar için de dualar okudu; mezardaki kurumuş yaprak ve dalları temizledi.