Emine Erdoğan: Mülteci kadınlarımızın aldığı sertifikalar iş kapılarının anahtarı olacak

Emine Erdoğan, ''Bir Umut, Bir Ufuk Projesi''nin zaman içinde tüm Türkiye'ye yayılacağını belirterek, ''Mülteci kadınlarımızın eğitimler sonunda aldığı sertifikalar, iş kapılarının anahtarı olacaktır.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'nin (TOGEMDER), Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyum projesi, "Bir Umut, Bir Ufuk" programına katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Erdoğan, "Suriyeli mülteci kardeşlerimiz için projelendirilen 'Bir Umut, Bir Ufuk' programının hayırlara vesile olmasını diliyorum. TOGEMDER'i tebrik ediyorum. Yürüttüğü birçok sosyal sorumluluk projesine, bugün bir yenisini daha ekliyor. Son derece önemli bir konuda, öncü bir çalışma yapıyor. Sultanbeyli Belediyesi başta olmak üzere emek veren herkesi kutluyorum." diye konuştu.

Emine Erdoğan, Türkiye'nin, toplumun tüm dezavantajlı kesimleri ile olduğu gibi, ülkenin sosyal gerçeklerinden birisi olan mülteciler konusu ile de yakından ilgilendiğini söylerken, şunları kaydetti:

"Kurşun ve bombalardan, devletler arası politikalardan sıyrılıp hayatta kalan kardeşlerimize dostluk eli uzatıyoruz. Ne yazık ki 6 yıldır süren Suriye iç savaşı, ardında bir milyona yakın ölü, yerinden yurdundan edilmiş milyonlar, geleceği karartılmış çocuklar bıraktı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkı olarak bizler, 3 milyona yakın mülteciye kucak açtık. Soframızı, evimizi paylaştık. Sokaklarımızı, şehirlerimizi paylaşıyoruz. Artık Suriyeli komşularımız, iş arkadaşlarımız var. Fakat bu süreci planlı şekilde yürütmemiz gerekiyor ki, mağduriyetler azalsın, toplumsal uyum ortaya çıksın. Özellikle, savaşın, kadınların sırtına yüklediği yükü hafifletmek istiyoruz. Dil eğitimi, toplumsal yaşantıya uyum sağlamanın yegane yoludur. Yeterli ve etkili iletişim, birçok sorunu çözer."

'İŞ PİYASASINA ERİŞİM, SIĞINMACI ENTEGRASYONUNUN EN TEMEL DİNAMİĞİDİR'

Bir Umut, Bir Ufuk Projesinin ilk aşamasının, dil eğitimine yoğunlaşmasının son derece isabetli olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da, pilot bölgelerde başlayan projeyle, toplamda bin kadına, önce Türkçe eğitimi verilecek, ardından mesleki eğitimle Suriyeli kadınlar iş hayatına dahil edilecektir. Bu aynı zamanda, mülteci kardeşlerimizin Türk ekonomisine katkı sağlamasına da imkan verecektir. İş piyasasına erişim, sığınmacı entegrasyonunun en temel dinamiğidir. İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerle işbirliği ile inşallah bu en güzel şekilde sağlanacaktır. İnanıyorum ki, bu proje, uluslararası mecralarda da farkındalığa vesile olacak. Mültecilik ve doğurduğu sosyal problemler tüm dünyanın meselesi. Dünyada yaklaşık 60 milyon mülteci olduğu biliniyor. Ve her gün yenileri ekleniyor. Entegrasyon politikaları geliştiriliyor. Hukuki zeminde çözümler aranıyor. Fakat mülteci meselesi, sadece ekonomik ve siyasi bir mesele değil, ahlaki ve insani bir meseledir. Türkiye’nin yaklaşımı, kardeşlik hukuku çerçevesindedir."

Bir Umut, Bir Ufuk Projesi'nin zaman içinde tüm Türkiye'ye yayılacağına dikkati çeken Emine Erdoğan, "Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyumu konusunda model bir proje haline gelecektir. Mülteci kadınlarımızın eğitimler sonunda aldığı sertifikalar, iş kapılarının anahtarı olacaktır." dedi.