Elektrikte herkes yeni yerli otoda gecikmedik!

Tuncay Özilhan, yüzde 100 elektrikli araç konusunda Tesla dışında ortaya çıkan bir ürün olmadığını belirterek, “Herkes daha çok yeni bu araçta. Geç kalmış değiliz” diye konuştu.

Miray Çimen

Türkiye’nin yerli otomobili üretmek için BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’le işbirliğine giden  Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Fizibilite çalışmaları da bir taraftan yürüyor” dedi. Özilhan, dünyada bu konunda yürütülen çalışmaları ve destekleri incelediklerini ifade ederek, “Danışmanlık konusunda da çalışıyoruz. Bir danışmanı seçeceğiz. Komiteler kuruluyor. Teknik, finans komiteleri..” diye konuştu. Yerli otomobil konusunda hedefin açıklandığını anımsatan Özilhan, “2019’da prototipi bitirmeyi, 2021’de birinci ürünün yola çıkması gibi bir hedef var. Yolda nelerle karşılaşacağız göreceğiz” dedi.

KÖKLÜ DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Yerli otomobilin yapılabilirliğine inandığının altını çizen Özilhan, “Ondan da zaten içindeyim. Otomotiv sektörü 30-40 senede bir köklü bir değişim gösteriyor. Bugünler öyle bir köklü değişimin olduğu günler. Elektrikli araç önümüzdeki 30-40 senenin aracı olacak. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru bir ürün olacağını düşünüyorum. Ondan da bunun yapılabilirliğini, olabilirliğini düşünüyorum. Çalışmada devlet nasıl destekler verecek, nasıl katkı sağlayacak, bu işin yatırım tutarı, sermaye ne olacak, ne gibi iş büyüklükleri olacak? Çünkü tek başına olmayacak, birçok danışmanlıklar alınacak” dedi.

TESLA DIŞINDA YOK

Üretilecek otomobilin Avrupa’ya satılamayacağı iddiaları da sorulan Özilhan,  “Şu anda elektrikli araçta Tesla’nın yollardaki ürünü var. Yüzde 100 elektrikli araç konusunda herkesin çalışması var ama ortaya çıkarılmış bir ürün yok daha. Herkes çok yeni bu araçta. Geç kalmış değiliz. Oto teknolojisi dönüşümde” dedi.

GEÇEN AY İMZALAR ATILDI

Kasım başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı’nda ilk yerli otomobili üretecek firmaları açıklamıştı. Açıklamanın ardından 5 ‘babayiğit’ Ortak Girişim Grubu’nu (OGG) kuran imzaları attı. Geçen hafta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yerli otomobilin elektrikli olacağını belirterek 2019’da siparişleri almaya başlayacaklarını kaydetti ve “Tasarım için yurtdışında isim yapmış Türk tasarımcılarla görüşüyoruz” dedi.  

KENDİMİZİ KÜÇÜMSEMEYELİM

Anadolu Grubu olarak ‘car sharing’ projemiz var” diyen Özilhan, “Bir ofisin önüne 3 araba koyuyoruz, isteyen alıyor. Bunlar Türkiye’de gelişiyor artık. Kendimizi küçümsemeyelim” dedi.

ARABA DEĞİL ‘TEKNOLOJİ’ OLARAK BAKMAK GEREKİYOR

Türkiye’nin otomobil ürettiğinin altını çizen Özilhan, “Yüzde 100’e yakın üretiyor. Bunu üretecek insan gücü de, teknolojisi de sermayesi, parası da, arzusu da var. Bu işe soyunduk, yapacağız. Bu ürün çıkar diye bakıyorum” dedi. Pil teknolojileri hakkında bir soyu yanıtlayan Özilhan, konuya araba değil teknoloji olarak bakmak gerektiğini söyledi. Özilhan, “Bunun gittiği yer şoförsüz araba, birbirine bağlantılı ürünler. Onu da Türkiye geliştirebiliyor diye bakıyorum. Yazılım ayağı da olacak tabii ki” diye konuştu.