Akşam
Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar meyvelerini veriyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'ten arka arkaya gelen açıklamalar, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) gerileme, uluslararası piyasalarda da güven ortamının oluştuğunu ortaya koydu. Seçim sonrası tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye'deki bankaların ve büyük şirketlerin dış kaynak bulmasının da önü açıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hazirandan bu yana yurtdışından 10.4 milyar dolar tutarında dış finansman sağladığını belirterek "Bu, ülke ekonomisine duyulan güvenin en açık göstergesidir" dedi.
SIKINTI BİTİYOR
Bakan Şimşek, ekonomi politikalarında yürütülen rasyonel program sayesinde ülkeye olan güvenin giderek arttığını söyledi. Son 1 ayda bankaların sağladığı finansmana dikkati çeken Şimşek, "Hükümete olan güvenin perçinlenmesiyle dış finansmanda yaşanan problemler de çözülüyor. VakıfBank, Yapı ve Kredi Bankası, Eximbank, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, Denizbank ve İş Bankası ağustos ve eylül aylarında çıktığı ihraçlarda yüksek oranda ilgi görürken, son bir ayda ülkemizin bu bankalarının yaptığı ihraçlarla toplam 2 milyar 57 milyon dolarlık finansman sağlandı. Söz konusu bankaların ihraçlarına çok geniş bir coğrafyadan ilgili oldu. Adeta önde gelen tüm ekonomiler Türkiye'yi yatırım için radarına aldı. Hazirandan bu yana yurtdışından bankacılık sektörümüz 6 milyar 767 milyon dolar, bankalar dışı finansal kuruluşlarımız 367 milyon dolar ve reel sektörümüz 3 milyar 266 milyon dolar olmak üzere toplam 10.4 milyar dolar tutarında dış finansman sağladı" diye konuştu.
OLUMLU NETİCE ALDIK
Şimşek, oluşturulan ekonomik güven ortamı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan ikili görüşmeler sonrasında Körfez bölgesinde gerçekleştirdikleri temasların olumlu neticelerini aldıklarına işaret ederek, "Türk Eximbank 277 milyon dolar tutarında 1 yıl vadeli yurt dışı kaynak temin etti" dedi. Bakan Şimşek reel sektörün borçlanmalarına da yatırımcı ilgisinin arttığını belirtti.
ABD'DE YATIRIMCILARLA BİR ARAYA GELDİ
Bakan Mehmet Şimşek, New York'ta yatırımcılarla buluştu. Goldman Sachs ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa, Bakan Şimşek'in yanı sıra Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın yanı sıra ABD ve Türkiye'den iş dünyası temsilcileri ile portföy yatırımcıları katıldı.
EKONOMİDE İYİYE GİDİŞİ TEYİT EDEN GELİŞMELER
Ekonomide atılan adımlar sonrasında Türkiye ekonomisindeki olumlu gidişatı teyit eden gelişmeler uluslararası yatırımcılara referans oluyor. Son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Fitch'in bu kararında Türkiye'nin benzer ülkelere göre düşük genel hükümet borcu, dış piyasaya erişim geçmişi ve yönetilebilir seviyedeki borç ödeme profili etkili oldu. Moody's de Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2.6'dan yüzde 4.2'ye ve gelecek yıl için yüzde 2'den yüzde 3'e yükselterek, doğru politika setlerinin uygulandığını teyit etti. Moody's raporunda, Türkiye'nin finansal stres dönemlerinde dahi dış borçlarını yenileyebildiğinin altı çizdi. Seçim öncesinde 700 puan seviyelerindeki CDS puanı da ekonomide atılan adımlar ve OVP'de verilen mesajlar sonrasında 400 baz puanın altına
geriledi.
OECD, BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), haziranda 2023 yılı için yüzde 2.7 olarak açıkladığı küresel ekonomide büyüme tahminini 3'e revize ederken, Türk ekonomisine yönelik büyüme beklentisini yüzde 3,6'dan 4,3'e yükseltti.
OECD'nin yayınladığı raporda Türk ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 3.7'den 2.6'ya çekilirken, 2023 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 44.8'den 52.1'e yükseltildi. Enflasyonun 2024'te ise yüzde 39.2'ye ineceği öngörüldü. Rapora göre beklenenden daha güçlü gelişme gösteren ABD ekonomisi bu yıl küresel ekonomideki büyümeyi destekleyecek ve zayıflayan Çin ekonomisi gelecek yıl küresel ekonomide baskı oluşturacak.
OECD bu öngörü doğrultusunda küresel ekonomide büyüme tahmini 2024 için yüzde 2.9'dan yüzde 2.7'ye indirdi. Euro Bölgesi'ne yönelik bu yıl için büyüme tahminini yüzde 0.9'dan 0.6'ya çeken OECD, ABD ekonomisi için 2023 büyüme tahminini de yüzde 1.6'dan 2.2'ye yükseltti.