EGM son dakika ihraç edilen açığa alınan polisler- İl il emniyet polis isim listesi bu sayfada. Emniyet'te ihraç edilmek üzere 26 Nisan'da 9 bin 103 polis açığa alındı. Açığa alınan polislerin illeri Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Edirne, Mersin, Ankara, İstanbul, Maraş, Samsun, Manisa, Bursa, Bingöl, Konya, Muş ve Tekirdağ... Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, 667 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin" 2'nci maddesinde zikredilen ve milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) ile iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle 9 bin 103 emniyet teşkilatı mensubunun görevden uzaklaştırıldığı bildirildi. İl il emniyet müdürlüklerindeki açığa alınmalar : Operasyondan alınan son bilgilere göre il il açığa alınan polislerin sayısı da belli oldu. İstanbul emniyetinden 2 bin 500, Ankara Emniyeti'nden ise bin 350 polis açığa alındı. İşte açıklanan o iller ve açığa alınan polis sayısı;
Açığa alınanlar arasında toplam 115 çeşitli derecelerden müdür var. Bunlardan 5'i 1. Sınıf emniyet müdürü fakat kritik veya aktif birimlerde görevde değiller. Aralarında aktif görevde olan il emniyet müdürü ise yok.
İl il emniyet müdürlüklerindeki açığa alınmalar : Operasyondan alınan son bilgilere göre il il açığa alınan polislerin sayısı da belli oldu. İstanbul emniyetinden 2 bin 500, Ankara Emniyeti'nden ise bin 350 polis açığa alındı. İşte açıklanan o iller ve açığa alınan polis sayısı;
Adana: 270
Adıyaman: 104
Ankara: 1350
Bingöl: 71
Bursa: 364
Diyarbakır: 560
Edirne: 5
İstanbul: 2500
Kahramanmaraş: 114
Kırklareli: 7
Konya: 320
Manisa: 49
Mersin: 105
Muş: 51
Samsun: 200
Tekirdağ: 23
AÇIĞA ALMAK NE DEMEKTİR?
Açığa alma kavramı, memurlar kanununda ilgili madde ile belirtilmiştir. Görevden uzaklaştırma belirlenen bir süre dâhilinde memurun işinden uzaklaştırması anlamına gelir. Ancak bu uzaklaştırma tamamıyla görevden el çekme değildir.
Görevden uzaklaştırma 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137.maddesine açıklanmıştır:
"Madde 137 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir."
Bununla anlaşılıyor ki memur bu madde ile memurluktan atılmaz sadece belirlenen süre dâhilinde (soruşturma tamamlana kadar) görev yapamayacaktır.
Soruşturma sürecinin mümkün olduğunca kısa tutulup sonuçlandırılması kanun ve hakkaniyetin gereğidir. Açığa alınan (görevden uzaklaştırılan) personele bu süre içerisinde maaşının 2/3 ü ödenecektir. Soruşturma sonucunda ya da mahkeme kararı ile aklandıkları takdirde görevlerine dönebilecekleri gibi maaşlarından alamadıkları 1/3 lük kısımları da alabileceklerdir.