Eğitimin vizyonu İzmir’de konuşuldu

2023 Eğitim Vizyonu İzmir’de gerçekleştirilen çalıştayla ele alınıyor. Farklı üniversitelerden 40 akademisyen ve çok sayıda eğitimcinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de katılım gösterdiği çalıştayın hedefi, bakanlığın 2023 vizyon programına göre eğitimdeki sorunları çözüme kavuşturmak.

MUAMMER BAŞKAN

18 ayrı masada ve konu başlıklarıyla yürütülen çalıştayda ele alınan konular şöyle; Öğrenme analitiği araçlarıyla veriye dayalı yönetim, ölçme ve değerlendirme, okulların finansmanı, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi, okulların teftiş hizmetleri, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, özel yetenekliler, özel eğitim, öğrenme süreçlerinde dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm, yabancı dil eğitimi, erken çocukluk, temel eğitim, fen ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik eğitim liseleri, imam hatip orta okulları ve liseleri, hayat boyu öğrenme, özel öğretim ve orta öğretimlerdeki sorunlar masaya yatırıldı.

“HER ŞEY İLK ADIMI ATMAKLA BAŞLAR”

Çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Danışmanı Dr. Adem Çilek, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Prof. Dr. Belma Tuğrul, Prof. Dr. Mustafa Yavuz, Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Prof. Dr. Necati Cemaloğlu katılım gösterenler arasındaydı.

Açılışta konuşan, MEB Danışmanı Dr. Adem Çilek, 2023 Vizyon belgesinin temel başlıklar altında 3 yıllık bir yol haritası çizerek okul öncesinden yükseköğretime kadar neler yapılacağı ile ilgili bilgiler içerdiğini ifade etti. “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm kesimlerin görüşleri alınarak bu verilerin ışığında hazırlanan Vizyon belgesi, öğretmene de öğrenciye de dokunan bir yol haritası niteliğindedir. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi gerçekleştiremezsiniz. Vizyon belgesi, felsefesi olan bir belge olmakla birlikte ölçülebilir değerlere de sahiptir. Alt başlıkları doldurmak adına bugün burada yapacağımız çalışmalar çok büyük önem arz ediyor. Şimdi 2023 Vizyon belgesindeki tüm kriterleri tek tek hayata geçirerek uygulama zamanıdır” diye konuştu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi ise şunları söyledi, “Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonunun ışığında, gerek İzmir’de gerekse tüm Türkiye’de evlatlarımıza bir yön bir ufuk tayin etmek üzere yüz yüze, gönül gönüle paylaşımda bulunmak için bir araya geldiğimiz çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Binlerce kiIometreIik bir yolculuk ilk adımı atmakla başIar. Bugün burada,evlatlarımız bu güzel ülkenin şarkısını söylesin, gelecekte birer yıldız gibi parlasın diye ilk kıvılcımı ortaya çıkarmak için bir aradayız. Hayalleri ve ufku sınırlarımızın çok ötesine taşan bir nesil için heyecan duyan eğitimin paydaşları olarak umutluyuz.” “Eğitim; zihin, ruh ve şahsiyet inşasıdır” diyen Yahşi, 2023 Eğitim Vizyonunun hedeflediği şahsiyet profilini ise şu şekilde aktardı,“Bakanlığımızın belirlediği yol haritası doğrultusunda eğitim politikalarımızı planlarken her insanın kendini gerçekleştirme emelinden yola çıkıyoruz. Öğrencilerin yaradılıştan gelen kabiliyetleri çerçevesinde eğitim almalarını destekleyen, bir ufuk açarken aynı zamanda rehberlik eden, milli ve manevi değerlerin ışığında, bireyleri sevgide ve iyilikte birleştiren, ötelemeyen, kaynaştıran, çağın ve ülkemizin ihtiyaçlarına odaklı bir anlayışı kucaklıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TAŞLARI BİRLİKTE DÖŞEYECEĞİZ”

Eğitim ailesinin tüm paydaşları olarak yarının kilometre taşlarını birlikte döşeyeceğiz diyen Yahşi,“Biz birlikte çok güçlüyüz. Birlikte yol almanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Şanlı tarihimiz bunun en güzel örnekleri ile hepimizin göğsünü kabartıyor. Bu milletin evlatları için, taş üstüne taş koyan eğitimin tüm paydaşlarının bir arada, insicam ve işbirliği içinde olması büyük bir önem arz ediyor.Bugün başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere,gecesini gündüzüne katan sayın bakanımız ve eğitim ailesinin tüm paydaşları olmak üzere el birliği,gönül birliği içerisindeyiz.21. yüzyılda ülke olarak gelişmek ve bölgemize liderlik edebilmek için çağın becerileri ile donatılmış bireylere ihtiyaç vardır. Bilgi, sonu gelmeyecek olan bir fetihtir.  Biliyoruz ki milletimizin istikbali, bilgi kaynaklarıyla kurduğu ilişkinin niteliğine bağlıdır. Bu bağı güçlendirecek olan da eğitim sistemimizdir” şeklinde konuştu.

2023 VİZYONU

2023 Eğitim Vizyonunu anlatan Yahşi,2023 Vizyonunun eğitimin temel amaçlarından olan yaşam becerisi kazandırmayı bilhassa desteklediğini belirtti. Yahşi, “Okullarda açılacak beceri ve tasarım atölyeleri ile öğrencilerimiz yaparak ve yaşayarak öğrenirken,hayata katılma fırsatı bulacaklar.2023 vizyonunu çıkış noktası insan ruhunun en büyük ideali olan kendini keşfetme ve gerçekleştirme arzusudur.  Bu da demek oluyor ki evlatlarımızı akademik anlamda donanımlı kılarken ruhlarını da beslemeyi ihmal edemeyiz. Onlara umudu, ilhamı, sanatı, iyi insan olmanın gereğini de aşılamalıyız. Yıl boyu uyguladığımız pek çok projeyle öğrencilerimize potansiyellerini, duygu düşünce ve enerjilerini; bilimle,sanatla,sporla  ifade edebilecekleri platformlar hazırladık onların çok yönlü gelişimini destekledik. Her konuda dünyadaki akranları ile rekabet edebilecek yeterlilikte ve donanımda öğrenciler yetiştirmek için onları ilgi ve istidatları doğrultusunda yönlendiriyor ve cesaretlendiriyoruz” dedi.

Katılımcılardan Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal ise çalıştayla ilgili şu görüşlere yer verdi; “İzmir’de bugün tüm dünyayı ilgilendiren eğitim alanında bir reformla karşı karşıyayız. Eğitim alanında çok önemli işler yapıldı.  Cumhurbaşkanımız ve bakanımız öncülüğünde eğitim 2023 vizyonu nasıl sahada hayat bulacak ve nasıl içselleştirilecek bunları konuşacağız. Bu sayede İzmir’de başlayan ve sahada hayat bulma faaliyeti  olarak nitelendirdiğim çalıştayın sonuçları eminim ki ülkemize hızla yayılacak” diye ifade etti.