Eğitim setinden öğretmenin haberi yok

Adana'da kızını özel bir okula kaydettiren Avukat Subaşı, 15 bin lira olarak ödediği kitapların değerinin 2 bin lira olduğunu öğrenince konuyu yargıya taşıdı. incelemede okulun, eğitim setlerine zümre öğretmenlerine sormadan karar verdiği, velileri ‘Buradan alacaksınız' diyerek şart koştukları kitapçıya yönlendirdiği ortaya çıktı.

AKŞAM

SONER KAN

Adana'da yaşayan Avukat Nazan Akça Subaşı, 9 yaşındaki kızı Dilda Ece Subaşı'yı, Seyhan'da özel bir okula kaydettirdi. Subaşı, ders kitaplarını almak için öğretmen ve idarecilerden liste istedi, ancak özel bir kitapçıya yönlendirildi. Burada da Subaşı'ya yaklaşık 15 bin liralık fatura çıkartıldı. Kitapları kendi temin etmek isteyen Subaşı, mecburen 15 bin lira ödeme yapıp kitapları satın aldı. Ancak internette araştırma yapan Subaşı kitapların değerinin 2 bin lira olduğunu öğrenince yargıya gitti.

LİSTEDEKİLERLE KOLİ FARKLI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı Seyhan İlçe Milli Eğitim'e gönderdi. Müdürlük de söz konusu okulla ilgili soruşturmasını tamamladı. AKŞAM, müfettişlerin hazırladığı o rapora ulaştı. Raporda, kitap setinin içindekiler kısmında verilen listenin, kolidekilerden farklı olduğuna dikkat çekildi. Okul yönetiminin, söz konusu setleri zümre öğretmenlerine sormadan aldırdığı, aralarında yazılı bir anlaşma olmamasına rağmen velilerin E.K.K. mağazasına yönlendirildiği belirtildi. Ayrıca; ders dışı tüm ödev ve etkinlik çalışmaları ile yapılacak deneme sınavlarının söz konusu kitap setinden sorulacağı bilgisi de raporda yer aldı.

ÜÇ ÖĞÜN ZORLA YEMEK

Okul idaresinin, çocukları okulda 3 öğün yemek yemeye zorladığı, şikayetler üzerine bu durumun isteğe bağlı olarak devam ettiği belirtildi. Milli Eğitim, Özel A. İlkokulu Müdürü E.G. hakkında soruşturma izni verilmesini kararlaştırırken .söz konusu karar sonrasında yargı yolu da açılmış oldu.

'CEZA HUKUKU' DEVREDE

AKŞAM'a konuşan Avukat Nazan Akça Subaşı, kararı şöyle değerlendirdi: "Savcılık, yaptığımız başvuru üzerine müfettiş görevlendirmişti. Müfettiş raporunu hazırladı ve zorla kitap satışı ve öğrencilerin 3 öğün yemek yemeye zorlanması konusunun, ceza hukuku yönünden değerlendirilebileceğine kanaat getirip, savcılığa da soruşturma izni vermiş oldu. Bu karar, aynı zamanda emsal niteliği de taşıyor. Artık savcılık soruşturmasında hiçbir yasal engel kalmadı. Soruşturma, ceza hukuku yönünden devam edecek. Hapis cezası da dahil olmak üzere her türlü idari cezai işlem uygulanabilecek. Kitap parasının iadesi için de Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurduk."