Dünyanın en büyük insanlık dramlarından birine şahitlik eden ve yüzlerce göçmene mezar olan Ege Denizi, son yılların en sakin günlerini yaşıyor.
Geri Kabul Anlaşması'yla umuda yolculuğun bitme noktasına gelmesiyle Ege Denizi'nde 100 gündür ölüm yaşanmıyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, iç karışıklık, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları Mart 2016'ya kadar yoğun şekilde sürerken bu tarihten itibaren adeta bitme noktasına geldi.
Türkiye ile AB arasında düzensiz göçün önlenmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele ve ölümlerin sona ermesi amacıyla 18 Mart'ta Brüksel'de imzalanan anlaşmanın 20 Mart'ta hayata geçmesiyle birlikte umuda yolculuk çok farklı bir noktaya ulaştı.
Dramlar sona erdi
Anlaşma öncesinde yoğunlaşan yasa dışı göç, anlaşma sonrasında adeta durma noktasına geldi.
Umuda yolculukta yaşanan yüzde 90'nın üzerindeki gerileme Ege Denizi'ndeki insanlık dramlarının da sona ermesine neden oldu.
Geri Kabul Anlaşması'nın hayata geçmesiyle birlikte Ege Denizi'nde boğulma ya da hipotermi nedeniyle yaşanan ölümler de sona erdi.
Bindikleri deniz aracının batması ya da alabora olması sonucunda 2014'den bu yana 521 göçmenin hayatını kaybettiği Ege Denizi'nin Türk karasularında, anlaşmanın hayata geçmesinden bu yana herhangi bir ölüm yaşanmadı.
Türk karasularında, en son 19 Mart'ta Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Çıplak Ada'nın güneyinde batan teknedeki 1 kişi hayatını kaybetmiş, 25 Suriye uyruklu göçmen kurtarılmıştı.
Ege Denizi'nin Türk kara sularında 2014'te 69, 2015'te 279 ve bu yılın ilk 3 ayında 173 olmak üzere 521 göçmen boğulma ya da hipotermi nedeniyle hayatını kaybetmişti. (AA)