Efes'te milli gurur... Tatbikat başarıyla tamamlandı!

TSK, milli imkanlarla geliştirilen araç ve sistemlerin ilk kez sahne aldığı EFES2024 tatbikatında gövde gösterisi yaptı.

İzmir'de Ege Ordusu Komutanlığı'nın düzenlediği Efes-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın gündüz safhası denizden yapılan kara bombardımanıyla tamamlandı.

Tatbikatı takip eden Başkan Erdoğan, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı: "Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve kuzeyinde teröristan kurulmasına asla izin vermeyecek."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gerçekleştirilen Efes-2024 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününe katıldı. Konuşmasında terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Başkan Erdoğan, "Bu yılki tatbikatımıza kendi askerlerimizin dışında 45 farklı ülkeden 2 bine yakın dost personel katılıyor. İki safha halinde toplam 11 bin askeri personelin katılımıyla 25 Nisan'dan beri icra edilen tatbikata destek veren herkese teşekkür ediyorum. Efes-2024 Tatbikatı'nda hiçbir ülke hedef alınmıyor. Tatbikatımız barışı destekleme harekatına dayalı jenerik bir senaryo ile icra ediliyor" diyerek şöyle devam etti:

"Envantere yeni giren yerli ve milli sistemleri de yine tatbikatta kullanma fırsatı buluyoruz. Tatbikatta 33 farklı silah, araç ve sistemin ilk kez denemesini yapacağız. Tatbikata kamu kurumları ile sivil sanayi kuruluşları da dahil edildi. Geçtiğimiz yıl 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ederek 5,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Aynı zamanda 10 milyar 240 milyon dolarlık yeni sözleşme imzaladık. Bugün 50 ülke Türk şirketlerinin ürettiği insansız sistemleri kullanıyor."

UZATILAN EL HAVADA KALMAZ

"Şayet, barış istiyorsan savaşa hazır ol. Türkiye olarak askeri imkan ve yeteneklerimizi güçlendirirken bu anlayışla hareket ediyoruz. Biz gerilimin ve kavganın değil sulhun, barışın ve iş birliğin tarafındayız. Hiçbir ülkeye karşı husumet ve ön yargı beslemiyoruz. Kimsenin toprağında ve egemenlik haklarında gözümüz yok. Bize samimiyetle uzatılan eli asla havada bırakmadık ve bırakmayız."

MESELE DEAŞ DEĞİLMİŞ

"Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı bir teröristan kurma hedefiyle bölge halkı üzerindeki baskısını, tehditlerini ve gayretlerini yoğunlaştırdı. Örgüte boyun eğmeyen ve haraç vermeyen insanların öz topraklarından sürülmesinden, çocuk asker kullanımına kadar her yola başvuruyorlar. Meselenin DEAŞ ile mücadele olmadığı, doğrudan ülkemizi ve bölgemizi hedef alan sinsi bir planın adım adım uygulandığı anlaşılıyor."

TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYİZ

"Terör örgütünün halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz. Daha önce de bu konudaki politikamızı çok net ortaya koyduk. Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir. Oldu bittiler karşısında daha evvel yapılması gerekiyorsa ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAŞ ile mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum. Bu örgüt üzerinden ne yapılmak istendiğini, bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, prim vermeyiz. Söz konusu ülkemizin toprak bütünlüğü ve milletimizin güvenliği olunca kimseyi dinlemeyiz, hiçbir tehdide boyun eğmeyiz."

SAVAŞIN DA BİR HUKUKU SINIRI VE AHLAKI VARDIR

"Savaşın da bir hukuku, sınırı ve ahlakı vardır. 36 bin masum insanı öldürmek, 80 binden fazla masumu yaralamak, camileri, okulları, hastaneleri, kiliseleri vurmak, gıda sırası bekleyen sivillerin, yardım götüren görevlilerin üzerine bomba yağdırmak savaş değil apaçık bir soykırımdır. Soykırımı görmezden gelenler sadece aynı zamanda bu suça ortak da oluyorlar. Bu vahşet tablosu karşısında Türkiye kendisinden bekleneni, kendisine yakışanı ve tarihi mirasının gereğini yapmaktadır."

İHA VE SİHA ÜRETİMİNDE DÜNYADA İLK 3'TEYİZ

"Türkiye savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılım sayesinde bölgesinde vazgeçilmez oyunculardan biri haline geldi. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşasını ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasındayız. İHA ve SİHA üretiminde ise dünyanın ilk 3-4 ülkesi içindeyiz. Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu, insansız savaş uçağı KIZILELMA, 5'inci nesil milli muharip uçağımız KAAN, AKINCI, AKSUNGUR, ANKA-3 ile kendimizi sürekli geliştiriyoruz."

EFES 2024'ÜN İLKLERİ

Tatbikatta milli imkanlarla üretilen şu silah, mühimmat ve yeni teknolojiler kullanıldı: Yeni nesil Fırtına-2

Boran obüsü, Pars Omtas Kuleli tekerlekli araç ile araca monteli mayın, KARGU hedefe yönlendirilebilen mühimmat sistemi, BAHA İHA, TOGAN otonom döner kanatlı gözcü İHA sistemi füzyon silah gece görüş dürbünü, MİLKAR 2A2 radar elektronik taarruz sistemi, MİLKAR 3A3 bant elektronik taarruz sistemi

MİLKAR 5S elektronik taarruz sistemi, C70 ve E60 termal silah dürbünü ile A960 1.5x-6x gündüz görüş dürbünü, Silah tespit radarı, SERHAT radar sistemi, İHTAR İhasavar ile ACAR radar sistemi, Şişirilebilir sahte tank sistemi.

Deniz harekatında kullanılan yeni sistemler ise şöyle: TCG ANADOLU çok maksatlı amfibi gemi TCG PİRİREİS denizaltı, TCG DERYA ikmal muharebe destek gemisi , TCG İSTANBUL Fırkateyni , Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), Özel Kuvvetler helikopterden havadan tahliye platformu

Mikro kamikaze dron , Havan mühimmatı taşıyan döner kanatlı İHA sistemi, MX-908 patlayıcı madde tespit cihazı, Urgan ip kamera sistemi, CADEX keskin nişancı tüfeği, Night Force Atacr 5-25x silah üstü optik dürbün.

HAVADAN İNDİRME

İndirme bölgesinde belirlenen hedefleri ATAK helikopterleri vurdu. Yerli ve milli üretim cirit füzeleri ile tam isabetle gerçekleştirilen atışları, önce topçu ve havan, daha sonra ise F-16 atışları izledi.

Tatbikatta Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 ile Katar Hava Kuvvetleri'ne ait Eurofighter Typhoon uçakları belirlenen hedeflere atış gerçekleştirdi.

İlk kez EFES-2024'e katılan TCG Anadolu'dan indirilen ZAHA'lar (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) plaja çıkarma yaptı.

İlerleyen senaryoda Hava Hücum Harekâtının İcrası yapıldı. Düşmana ait unsurlara hava başı tesis eden dost birliklere müdahale edildi. İnen birlikler tarafından düşman tankları tanksavar silahı ile ateş altına alındı.