E-Devlet şifrelerinin çalındığı iddialarına yalanlama

Sosyal medyada hız kesmeyen dezenformasyonlara bir yenisi daha eklendi. İnternet korsanlarının e-Devlet Kapısı'na sızarak 61 milyon kişinin şifre bilgilerini ele geçirdiğini haberlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, iddialarla ilgili sosyal medya hesabından kamuoyuyla bir bilgi notu paylaşarak söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve siber saldırganlar tarafından oltalama ve zararlı yazılımlar sonucu bazı kullanıcıların ele geçirilen bilgilerine dayandığı belirtildi.

Sosyal medyada, kamu kuruluşlarıyla ilgili dezenformrasyon içerikli paylaşımlara bir yenisi daha eklendi. Son olarak milyonlarca Türk vatandaşının e-Devlet şifreleri ve diğer bilgilerinin internet korsanları tarafından ele geçirildiğine dair haberler dolaşıma sokuldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformlarında yabancı bazı hesaplar, internet korsanlarının e-Devlet Kapısı'na sızarak 61 milyon kişinin şifre bilgilerini ele geçirdiğini ve bu verilerin dark WEB'de satışa çıkartıldığına dair iddiaları gündeme getirdi.

Bu iddia, Türkiye'deki hesaplar tarafından da paylaşıldı. Binlerce kişi e-Devlet şifrelerinin çalındığına yönelik haberlerle beraber endişeye kapıldı.

Kullanıcılar, birbirlerine şifrelerini değiştirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN İDDİALARA YALANLAMA

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, iddialarla ilgili resmi sosyal medya hesabından kamuoyuyla bir bilgi notu paylaştı.

Yapılan açıklamada, "25 şubat 2023 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı kullanıcılarının giriş bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır." ifadelerine yer verildi. Bilgi notunun devamında yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmadığı ifade edildi. Söz konusu iddiaların, siber saldırganlar tarafından oltalama ve zararlı yazılımlar sonucu bazı kullanıcıların ele geçirilen bilgilerine dayandığı belirtildi.